Dünya üzerindeki herhangi bir yerin Başlangıç Meridyeni'ne olan uzaklığının derece, dakika ve saniye cinsinden değerine
boylam denir.
Aynı boylam üzerindeki noktalarda; Yerel saatler aynı olur. Ekinokslarda Güneş'in doğuşu ve batışı aynı anda gerçekleşir. Başlangıç meridyenine olan uzaklıkları derece, dakika ve saniye olarak aynıdır.
Dünya batıdan doğuya doğru döndüğünden doğudaki yerlerde Güneş, batıdaki bir yere göre daha erken doğar, dolayısıyla yerel saat daha ileri olur.
Ülke içerisinde zaman birliğini sağlamak için o ülke üzerinden geçen belirli bir meridyenin yerel saati ülkenin ortak saati olarak belirlenir, kullanılan bu saat ayarına ise saat denir. Ülkemizin ulusal saati 30° Doğu meridyeninin üzerinde yer alan İzmit'in yerel saatine göre belirlenmiştir. 30° doğu meridyeni II. saat diliminin merkez boylamına karşılık gelir. Ülkemizde kış saati veya geri saat uygulanması için kullanılır.
Yaz mevsiminde ise Güneş enerjisinden daha fazla anmak, enerji tasarrufu yapmak için III. saat dilimi merkez boylamı üzerinde bulunan Iğdır'ın yerel saati genelinde ortak saat olarak kullanılır. (İleri saat uygulaması) Bir ülke doğu batı yönünde geniş topraklara sahipse o ülke üzerinden geçen meridyen sayısı fazla olur. Bu durumda ülkenin batısı ile doğusu arasındaki yerel saat farkı ve kullandığı saat dilimi sayısı fazla olur.
örnek:
ABD, Kanada, Brezilya, Çin gibi ülkeler doğu batı yönünde geniş topraklara sahip olduğundan yerel saat farkı fazla olur. Oysa Şili, Hollanda gibi kuzey güney yönünde geniş yüzölçüme sahip ülkeler ile küçük yüzölçümlü ülkelerde ise bu fark az olur. Erzincan ilimiz 40° kuzey enlemi ile 42° Doğu boylamı üzerinde yer alır.
Enlem, meridyen daireler üzerinde, boylam ise paralel daireler üzerinde belirlenir. Boylamın en önemli etkisi ise bir noktanın Güneş'e karşı konumu ile ilişkili olan yerel saat hesaplamalarında kullanılmasıdır.