Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

11.SINIF COĞRAFYA

> 11. SINIF DERS NOTLARI

11.Sınıf Coğrafya Türkiye'de ki Madenler ve Enerji Kaynakları.. (DERS NOTU)

11.Sınıf Coğrafya Türkiye'de ki Madenler ve Enerji Kaynakları.. (DERS NOTU) •Demir: Ağır sanayinin ham maddesini oluşturur. Ülkemizdeki demir yataklarımız Hekimhan, Hasançelebi (Malatya), Divriği, Kangal (Sivas), Kayseri, Kahraman Maraş, Hatay ve Balıkesir’de bulunur.Çıkarılan demir ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 11-Haziran-2009, 13:04   #1 (permalink)
SaBaH GüNeŞi
Özel Üyeler
 
SaBaH GüNeŞi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Bulunduğu yer: Balıkesir
Yaş: 44
Mesajlar: 998
Teşekkürleri: 416
494 mesajına 2.408 kere teşekkür edildi.
Standart 11.Sınıf Coğrafya Türkiye'de ki Madenler ve Enerji Kaynakları.. (DERS NOTU)

•Demir: Ağır sanayinin ham maddesini oluşturur.
Ülkemizdeki demir yataklarımız Hekimhan, Hasançelebi (Malatya), Divriği, Kangal (Sivas), Kayseri, Kahraman Maraş, Hatay ve Balıkesir’de bulunur.Çıkarılan demir cevheri Karabük, Karadeniz Ereğlisi, İskenderun, Kırıkkale, Sivas, İzmir’deki demir-çelik işletmelerinde değerlendirilir.

•Bakır: Yumuşak metal olup işlenmesi kolaydır.Elektrik iletkenliği özelliği ile elektrik ve elektronik sanayilerinde yaygın olarak kullanılır.Önemli bakır yataklarımız Murgul(Artvin), Küre (Kastamonu), Maden (Elazığ), Çayeli (Rize)‘nde bulunur. Çıkarılan bakır cevherleri Samsun, Murgul ve Maden’de işlenmektedir.
•Dünya’da en çok bakır üreten ülkeler, Şili, ABD, Kanada’dır.


•Krom:En ekonomik olarak kromit mineralinden üretilir. Metalurji , demir- çelik, tekstil, porselen, cam sanayilerinde kullanılır. Önemli yataklarımız Guleman ( Elazığ), Kopdağ (Erzincan), Köyceğiz, Fethiye (Muğla), Karsantı, Pozantı (Adana), Harmancık, Orhaneli (Bursa), Pınarbaşı (Kayseri) ‘nda bulunur. Türkiye, dünya krom üretiminde ilk beş ülke arasında yer almaktadır.

•Boksit: Alüminyum sanayinin hammaddesidir. Dünyada üretilen boksitin %90’ı alümina üretiminde kullanılır. Boksit, elektrik izolatörlerinde, petrol arıtımında, kaynak çubuklarının kaplanmasında, çelik ve tuğla fırınlarında harç malzemesi olarak, ham şekerin renginin giderilmesinde, izolasyon malzemelerine katkı maddesi olarak, kullanılır.Isı ve elektrik iletiminin yüksek olması nedeni ile alüminyumun kullanım alanı geniştir. Önemli boksit yataklarımız Akseki (Antalya), Seydişehir (Konya), Milas (Muğla), Saimbeyli (Adana) ‘de bulunur.

•Bor Mineralleri: Hafif olup, kimyasal etkilere karşı dayanıklıdır. Plastik, elyaf, ısıya dayanıklı cam gereçlerin üretiminde, fotoğrafçılıkta, emaye ve porselen sırların üretiminde, ilaç, kimya, boya, çimento sanayilerinde kullanılır.Roket ve jet yakıtlarında, nükleer enerji üretiminde kullanılması ile stratejik bir önem kazanır.Dünya bor rezervinin % 60’dan fazlası Türkiye’de bulunur. Türkiye’de en büyük en büyük rezervleri bulunan iki ana cevher;
•Ham boraks: Borun bir sodyum tuzu olup, yatağı Seyitgazi (Eskişehir) dedir.
•Kolemanit: Borun bir kalsiyum tuzu olup, yatakları, Emet (Kütahya), Bigadiç (Balıkesir), Mustafa Kemal Paşa (Bursa) ilçelerinde yer alır.


•Kükürt:Üzüm bağlarının ilaçlanmasında, gübre ve sülfürik asit üretiminde, bazı yiyeceklerin küflenmeye karşı korunmasında kullanılır. En önemli kükürt yatağı Keçiborlu (Isparta)’da bulunur. Ancak 1996’da bu tesis kapatılmıştır.

•Zımpara taşı: Elmastan sonra en sert mineraldir. Mobilyacılıkta, taşların, madenlerin, optik araçların parlatılmasında ve cilalanmasında kullanılır. Önemli yataklarımız Muğla, Aydın, Denizli illerindedir. Büyük bölümü Milas ve Yatağan’daki ocaklardan elde edilir.

Barit: Türkiye barit rezervi bakımından dünyada ilk sırada yer alır. Suda erimeyen barit, petrol ve gaz sondajlarında kullanılır. Ayrıca, boya, deri, kumaş, buji, televizyon tüpleri üretiminde kullanılır. Önemli barit yataklarımız Alanya, Gazipaşa (Antalya), Kahraman Maraş, Muş, Eskişehir’de bulunur


•Tuz:Tuz; denizlerden, göllerden ve kaya tuzu yataklarından elde edilir. Kaya tuzu kimya ve gıda sanayi ile kara yollarında buzlanmaya karşı kullanılır. Önemli tuz yataklarımız Göl tuzu yatağı Tuz Gölü, deniz tuzu yatağı Çamaltı Tuzlası (İzmir Körfezi) olup, kaya tuzu yatağı Çankırı, Erzurum, Nevşehir, Yozgat ve Kars’ da bulunur.


•Manganez: Çelik sanayinde kullanılır. Çeliğe sertlik, taşıma direnci, aşınmaya karşı dayanıklılık kazandırır. Önemli yataklarımız Kastamonu, Balıkesir, Burdur, Sivas ve Adana’da bulunur.

Antimon: İlaç, cam ve seramik sanayilerinde kullanılır. Önemli antimon yatakları Tokat, Kütahya, İzmir, Bilecik ve Niğde’de bulunur.

•Cıva: Doğada sıvı halde bulunan tek metaldir.
•Termometre ve elektrikli aletlerin yapımında kullanılır. Cıva yataklarımızın çoğu Ege Bölgesi ’ nde yer almaktadır

•Volfram (Tungsten): Isıya dayanıklı olması nedeniyle uzay sanayinde ve ampul üretiminde kullanılır. Ülkemizde faaliyet gösteren işletme yoktur.

•Asbest: Ateşe dayanıklı, lifli bir metaldir. Sanayide kullanılır. Önemli asbest yatakları Bursa, İzmir, Muğla ve Sivas’ta bulunur.

•Fosfat: Gübre üretiminde çimento, cam, seramik ve petrokimya sanayilerinde kullanılır. Önemli fosfat yatakları Mazı Dağı (Mardin), Adıyaman, Bingöl ve Bitlis’te bulunur.

•Doğal Soda: Katı soda ve sulu soda olmak üzere iki türü bulunur. Soda, cam, deterjan, gübre, kâğıt ve demir-çelik sanayilerinde kullanılır. Beypazarı (Ankara) katı soda yatakları, Kuzey Amerika’daki yataklardan sonra rezerv bakımından dünyada ikinci sırada yer alır.

Manyezit (Magnezyum): Hafif, dirençli, ısıya dayanıklı metal özelliği taşır.
•Uçak ve demir-çelik sanayiinde kullanılır.

•Lületaşı: Takı, biblo, ağızlık, pipo üretiminde kullanılır. Eskişehir’de çıkartılır.

•Oltu taşı: Tesbih, takı v.b. eşya yapımında kullanılır. Erzurum’un Oltu ilçesinde çıkarılır.

Mermer: Ülkemiz mermer rezervi açısından zengindir, 200’e yakın sayıda mermer çeşidi bulundurur. Mermer; Afyonkarahisar, Balıkesir, Denizli, Bursa, Muğla, Marmara Adası ve Bilecik’te çıkarılır

Yenilenemeyen Enerji kaynakları (Tükenen)

•Taşkömürü : Birinci jeolojik zamanda oluşmuştur. Yüksek kalorili bir kömürdür. Demir- çelik sanayinin temel yakıtıdır. Çıkartılan taş kömürünün büyük bölümü sanayide, geri kalanı ise elektrik üretiminde kullanılır.( Çatalağzı termik santrali). Taş kömürü yatakları Zonguldak, Kozlu, Kilimli, Ereğli havzalarında bulunur.

•Linyit: Üçüncü jeolojik zamanda oluşmuştur. Kalorisi taşkömürüne oranla düşük olup, enerjisi 1/3’i kadardır. Sanayide, ısıtmada, termik santrallerde kullanılır. Önemli linyit yatakları Elbistan, Soma, Tunçbilek, Seyitömer, Tavşanlı, Yatağan, Çan ve Beypazarı’nda bulunur.

•Doğal Gaz: Ülkemize gerekli doğal gaz Rusya, Cezayir, İran ve Nijerya’dan ithal edilmektedir. Doğal gaz, temiz bir yakıt olması nedeni ile bütün dünyada tercih edilen bir enerji kaynağı haline gelmiştir. Fakat taşınması ekonomik değildir.Doğal gaz yatakları Trakya, Mardin, Siirt’te bulunur.

•Petrol: Daha çok Üçüncü Jeolojik Zamanda oluşmuş arazilerde bulunur. Türkiye’de petrol yatakları Orta Doğu’ da olduğu gibi yüzeye yakın değildir.Ülkemizde petrol ilk olarak 1940’da Raman Dağı’nda bulunmuştur. Petrol üretiminin tamamına yakını Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden sağlanır.Tüketilen petrolün % 85’i Orta Doğu ülkeleri ve Cezayir’den ithal edilir.Ülkemizde petrol ürünleri, Türkiye Petrol Rafineleri A.Ş. (TÜRPAŞ)’ye bağlı olarak faaliyet gösteren İzmit, İzmir, Kırıkkale, ve Batman’daki petrol rafinelerinde üretilir. Mersin’de de özel sektöre ait Ataş petrol rafinesi bulunmaktadır. Kerkük (Irak)-Yumurtalık (İskenderun) arasında iki boru hattı bulunmaktadır.Gelecekte Azerbaycan ve Kazakistan petrollerinin de boru hatları ile ülkemize getirilmesi ve buradan dünyaya pazarlanması, Bakü-Ceyhan petrol boru hattı adı verilen proje ile gerçekleştirilmek istenmektedir.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları (Tükenmeyen)


•Su Gücü: Ucuz, temiz ve tükenmeyen bir enerji kaynağıdır. Ülkemizde su gücü olarak akarsulardan yararlanılır.Yüksekten düşen ve hızla akarsuların tirübünleri çalıştırması ile elektrik üretilir. Kaynağı su gücü olan bu enerjiye hidroelektrik enerji denir.Türkiye hidroelektrik potansiyeli bakımından Rusya ve Norveç’ten sonra üçüncü sıradadır.

•Rüzgar Gücü: Rüzgar enerjisinin avantajları çevreyi kirletmemesi, hammadde maliyetinin olmaması, kullanıldığı ülkeyi dışa bağımlılıktan kurtarması ve tükenmez oluşudur. Dezavantajı ise pahalı bir yatırım olması ve gürültülü çalışmasıdır.

•Jeotermal Kaynaklar: Yerin derinliklerinde 150-200 ºC civarında sıcaklığı bulunan su buharı, sondajlar ile yer yüzüne çıkarılır ve bu ısı sayesine elektrik enerjisi üretilir. Buhar şekline dönüşmemiş, sıcaklığı 100 ºC’tan daha az olan sıcak sulardan’da konutların ve seraların ısıtılmasında yararlanılır.Ülkemiz bu alanda zengin bir potansiyele sahiptir. Jeotermal enerji uzun ömürlü olup maliyeti ucuzdur.

•Güneş Enerjisi: Tükenmeyen bir enerji kaynağıdır. Güneşten elde edilen enerji yılda 80 bin ton petrole eş değerdedir. Ülkemizde sadece su ısıtma işlerinde yararlanılmaktadır.


•Radyoaktif Mineraller: Atom çekirdeğinin parçalanması ile açığa çıkan enerjiye nükleer enerji denir. Bu enerji uranyum,toryum gibi nükleer yakıtlar (radyoaktif mineraller) kullanılarak elde edilir. Nükleer yakıtlar, radyoaktif olmaları nedeni ile ciddi çevre sorunları oluştururlar. Nükleer santrallerdeki yakıtlar toprağa ve suya karışacak olursa, tüm canlılar için ölümcül tehlike oluşturabilir. Uranyum ve toryum cevherleri stratejik madenler kanununa tabidir. Bu nedenle işletmeleri devlet tarafından yapılır. Ülkemizde işletilen uranyum ve toryum yatağı bulunmamaktadır.

•Termik Santraller: Yakıt olarak taş kömürü, linyit, fuel-oil, motorin, doğal gaz, ve jeotermal kaynaklardan yararlanarak elektrik üreten tesislerdir. Ülkemizde termik santraller Silahtarağa (İstanbul), Çatalağzı (Zonguldak), Hamitabat (Kırklareli), Ambarlı (İstanbul), Ovaakça (Bursa)’dadır.


SaBaH GüNeŞi isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
SaBaH GüNeŞi kullanıcısına teşekkür eden 18 üye:
Ayşenur KILIÇ (15-Temmuz-2009), bahriaskin (25-Haziran-2009), bilgiç (24-Mart-2010), cpl (24-Mart-2011), Demet Ezgi (18-Ocak-2015), doktor67 (07-Şubat-2015), efraimdonmez (12-Nisan-2011), eylül geçol (29-Haziran-2012), hacer barem (30-Mart-2012), Hasan Doğan (30-Mayıs-2010), hasan kenan (06-Mart-2013), hasanoğlan (26-Şubat-2012), kartal9203 (11-Nisan-2011), ozge0667 (12-Aralık-2011), sarıkanarya (11-Nisan-2011), serrabora (12-Şubat-2010), tt arena (26-Haziran-2012), Tugay NAYKI (19-Mart-2010)

Alt 15-Temmuz-2009, 13:27   #2 (permalink)
Ayşenur KILIÇ
Süper Moderatör
 
Ayşenur KILIÇ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Mesajlar: 2.464
Teşekkürleri: 3.081
456 mesajına 1.430 kere teşekkür edildi.
Standart

Seher Hanım çok teşekkürler.Bazı bilgileri unutmuşum.İyi bir tekrar oldu bana .
Ayşenur KILIÇ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 19-Mart-2010, 18:52   #3 (permalink)
Tugay NAYKI
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Ad- Soyad: Mustafa Yıldız
Mesajlar: 4.878
Teşekkürleri: 2.435
1.608 mesajına 9.665 kere teşekkür edildi.
Standart

Teşekkürler seher hanım, gözden kaçmış bir konu..
__________________
''Bu topraklar bomboş arsalar değildir, adı Vatandır. Vatan; Dünyada, parası, fiyatı, karşılığı, borsası, piyasası olmayan tek şeyin adıdır.''

Nihat GENÇ


Cumhuriyet onurla yaşar! Cumhuriyet bağımsızlıktır, onurumuzdur, dirliğimizdir, bereketimizdir, Nasrettin Hoca'dır, Yunus Emre'dir, bütün bu değerleri çocuklarımıza anlatmaktır. Onur ve şeref kazınmış ve çıkartılmıştır bu topraklardan. Böyle cumhuriyet olacaksa hiç olmasın, yıkılır bir tanesi daha yapılır.

Nihat GENÇ
[/SIZE]
Tugay NAYKI isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla

Alt 11-Nisan-2011, 00:25   #4 (permalink)
sarıkanarya
Deneyimli Üye
 
sarıkanarya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 13-Mayıs-2010
Yaş: 46
Mesajlar: 156
Teşekkürleri: 168
41 mesajına 55 kere teşekkür edildi.
Standart

Paylaşım için teşekkürler.
sarıkanarya isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 30-Mart-2012, 09:52   #5 (permalink)
hacer barem
Deneyimli Üye
 
hacer barem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15-Mayıs-2010
Yaş: 40
Mesajlar: 195
Teşekkürleri: 211
20 mesajına 25 kere teşekkür edildi.
Standart Cevap: 11.Sınıf Coğrafya Türkiye'de ki Madenler ve

teşekkürler
hacer barem isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla

Alt 26-Haziran-2012, 23:15   #6 (permalink)
tt arena
Üye
 
tt arena - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 20-Ocak-2011
Yaş: 53
Mesajlar: 141
Teşekkürleri: 155
7 mesajına 10 kere teşekkür edildi.
Standart Cevap: 11.Sınıf Coğrafya Türkiye'de ki Madenler ve

Teşekkürler ama silahtarağa'yı ilkkez duyuyorum ben.
tt arena isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 29-Haziran-2012, 10:50   #7 (permalink)
eylül geçol
Deneyimli Üye
 
eylül geçol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 12-Eylül-2010
Yaş: 40
Mesajlar: 224
Teşekkürleri: 224
13 mesajına 16 kere teşekkür edildi.
Standart Cevap: 11.Sınıf Coğrafya Türkiye'de ki Madenler ve

Teşekkürler hocam.
eylül geçol isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla

Alt 06-Mart-2013, 23:26   #8 (permalink)
hasan kenan
Üye
 
Üyelik tarihi: 03-Ağustos-2011
Yaş: 36
Mesajlar: 95
Teşekkürleri: 103
2 mesajına 2 kere teşekkür edildi.
Standart Cevap: 11.Sınıf Coğrafya Türkiye'de ki Madenler ve Enerji Ka

çok teşekkürler
hasan kenan isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 18-Ocak-2015, 12:42   #9 (permalink)
Demet Ezgi
Deneyimli Üye
 
Demet Ezgi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 19-Mayıs-2010
Yaş: 46
Mesajlar: 168
Teşekkürleri: 173
21 mesajına 28 kere teşekkür edildi.
Standart Cevap: 11.Sınıf Coğrafya Türkiye'de ki Madenler ve Enerji Ka

Hocam ellerinize sağlık.
Demet Ezgi isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla

Alt 07-Şubat-2015, 21:38   #10 (permalink)
doktor67
Yeni Üye
 
Üyelik tarihi: 05-Ocak-2014
Ad- Soyad: Mert Gökçe
Yaş: 30
Mesajlar: 2
Teşekkürleri: 1
0 mesajına 0 kere teşekkür edildi.
Standart Cevap: 11.Sınıf Coğrafya Türkiye'de ki Madenler ve Enerji Ka

bilgiler için teşşekkürler
doktor67 isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
11sınıf, coğrafya, ders, enerji, kaynaklariders, kaynakları, madenler, notu, türkiyede


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:51.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq