Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   12. SINIF ETKİNLİKLER (https://www.bizimcografya.com/106-12-sinif-etkinlikler/)
-   -   12.Sınıf Sayfa 118/119.. Acil Yorum ve Cevaplarınızı Bekliyoyrum.. (https://www.bizimcografya.com/12-sinif-etkinlikler/5009-12sinif-sayfa-118-119-acil-yorum-ve-cevaplarinizi-bekliyoyrum.html)

karamuk 14-Mart-2010 16:50

12.Sınıf Sayfa 118/119.. Acil Yorum ve Cevaplarınızı Bekliyoyrum..
 
sayfa 118-119 daki ölçme değerlendirme sorusu
4.
Bir araştırmacı "Türkiye'nin yaşlı nüfus oranı artmakta genç nüfus oranı ise azalmaktadır." diyorsa;
I. Sağlık hizmetlerinin gelişmesi
II. Beslenme koşullarının iyileştirilmesi
III. Aile planlaması
IV. Çalışabilir nüfus oranının azalması
maddelerinden hangisi ya da hangileri bu görüşe uymaz?

A) Yalnız III B) Yalnız IV C) I ve III D) II ve IV E) III ve IV

bu soruyu cevaplayanlar d şıkkı denilmiş III.kesinlikle olmalı ama IV.teki bağlantıyı kuramadım.Nüfus tabandan itibaren artıyor.göçlerlede piramitte artış olan yaş grubu olabilir.
D Çalışabilir nüfus oranının azalması demek aktif nüfus oranının (Piramitin orta kesiminin) azalması demektir bu durumda tabanın genişlemesi yani genç nüfusun artması demektir.

GUNBAN 14-Mart-2010 19:30

Sayın Karamuk; açıklamayı kendiniz yapmışsınız zaten. Sizin yaptığınız açıklamanın kısa özeti: Çalışabilir nüfus azalmaz, artar. Hangisi söylenemez dendiğine göre; çalışabilir nüfus azalır denilemez.

Cahit ERAYDIN 14-Mart-2010 19:55

Güngör hocam "Türkiye'nin yaşlı nüfus oranı artmakta genç nüfus oranı ise azalmaktadır." cümlesinden genç nüfusun azalmasıyla çalışma çağındaki insanların oranının azalması gibi bir ifade çıkmıyormu ?
Ayrıca bu sorunun seçenekleri içerisinde doğru cevap yok bence ...bilmiyorum belkide yanılıyorumdur..

GUNBAN 14-Mart-2010 20:09

Cahit hocam, burada çalışma çağındaki nüfustan kasıt 15-64 yaş grubu içindeki nüfustur.Yaşlı nüfus oranının arması aynı zamanda çalışma yaşı içindeki nüfus oranının artması demektir.Genç nüfus çalışma çağında bulunan nüfus değildir.Genç nüfus olarak 22 ve altı yaş grubu kastedilmektedir diye düşünüyorum.

Cahit ERAYDIN 14-Mart-2010 20:22

Yaşlı nüfus 65 yaş üstü nüfus değilmi hocam,15-64 dünya normlarında aktif nüfus olarak kabul ediliyor,bu yaş grubu içerisinde 15-35 yaş grubu genç nüfus olarak kabul ediliyor,yaşlı nüfusun artması genç nüfusun azalması ve aktif nüfus içinde olan insan sayısının da azalması demektir,dolayısıyla çalışma oranı bundan olumsuz etkilenir.
Güngör hocam bende böyle düşünüyorum maalesef :)
İşin açığı ben doğru seçeneğin verilen seçenekler içerisinde olmadığını düşünüyorum
Soru nüfus planlaması yapan ve gelişen ülkelerin ileriki dönemlerde yaşadığı sorunları ele alıyor ,bu gibi ülkelerde genç nüfus azalmakta bu ise aktif nüfus oranını etkilemekte ve gelişen ülkeler genç nüfuslarını artırabilmek için doğumu teşvik etmektedirler.
Güngör hocam böyle sağlıksız sorular düzenliyerek bizleri maymuna çeviriyorlar :)
Tekrar ediyorum belkide ben yanlışımdır ama doğru cevabın seçeneklerde olmadığını düşünüyorum..

GUNBAN 14-Mart-2010 20:31

Cahit hocam genç nüfus olarak zannederim Tuik 22 yaş altını kastediyor. Yani çoçuk nüfusta bunun içinde.(Çok da emin değilim ya!) :rolleyes:

Cahit ERAYDIN 14-Mart-2010 20:37

Alıntı:

gunban Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 15947)
Cahit hocam genç nüfus olarak zannederim Tuik 22 yaş altını kastediyor. Yani çoçuk nüfusta bunun içinde.(Çok da emin değilim ya!) :rolleyes:

Bende dünya normlarında genç nüfusun 15-35 olduğunu biliyorum,ama TUİK yok öyle değil diyorsa bilemem Güngör hocam :)
Neyse bu soru klavyemizi daha çok kullanmamıza sebep oldu,bu da bir faydadır,pratiğimiz artıyor çünkü :)

GUNBAN 14-Mart-2010 20:39

Alıntı:

Cahit ERAYDIN Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 15948)
Bende dünya normlarında genç nüfusun 15-35 olduğunu biliyorum,ama TUİK yok öyle değil diyorsa bilemem Güngör hocam :)
Neyse bu soru klavyemizi daha çok kullanmamıza sebep oldu,bu da bir faydadır,pratiğimiz artıyor:)

Hatta bununla ilgili ilginç bir yazı buldun.0-14 YAŞA SANKİ GENÇ NÜFUS DİYOR.:)

Az Gelişmiş Ülkelerde Çalışmadan Tüketen Nüfus {Genç Nüfus Oranı Yüksektir)
Bir toplumun demografik yapısını belirleyen ve dolayısıyla da işgücü arzı, istihdam, eğitim gibi alanları yakından etkileyen en önemli faktörlerden biri, çeşitli yaş gruplarının toplam nüfus içindeki ağırlıklandır." Türkiye'nin özellikle gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında, çok genç bir nüfusa sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Türkiye'de 1991 yılında toplam nüfusun yüzde 37si 0-14 yaş grubundadır. Bu oran Tunus ve Mısır'da yüzde 40, Suriye'de yüzde 49, Bangladeş'te yüzde 41 ve Zambia'da yüzde 48'dir. Bu oranlar gelişmiş pazar ekonomisi isviçre'de yüzde 17, ABD'de yüzde 22'dir. Demek ki, nüfusunun büyük çoğunluğuna yakın kısmını 0-14 yaş grubunun oluşturduğu ülkeler geri kalmış, nüfusunun küçük bir bölümünü 0-14 yaş grubunun oluşturduğu ülkeler gelişmiş ülkelerdir. Diğer yandan, gelişmiş ülkelerde 60+ yaş nüfusu önemli bir yer tutarken, azgelişmiş ülkelerde bu yaş grubunun nüfus içindeki oranı düşüktür. Örneğin, isviçre nüfusunun yüzde 19'unu ve Norveç nüfusunun yüzde 21'ini 60 + yaş nüfus oluştururken; bu oranlar Türkiye'de yüzde 7, Mısır'da yüzde 6, Suriye'de yüzde 5 ve Zambia'da yüzde 4'tür.(*) Görülen o ki, 60 ve daha yukarı yaş grubundaki nüfusun az olduğu ülkeler azgelişmiş, çok olduğu ülkeler gelişmiş ülkelerdir.
Türkiye'de 0-14 yaş arası nüfusun toplam nüfusa oranı irlanda hariç, diğer AB ülkelerinin 2 katına yakındır. Yine Türkiye'de altmış yaşın üzerindeki nüfus AB ülkelerinin üçte biri kadardır. Böylesine genç bir nüfusun avantajları olduğu gibi, yaratacağı ciddi sorunlar da vardır.
Bu hızlı nüfus artışı yavaşlasa bile önümüzdeki on yıl içinde Türkiye yeni yetişen kuşaklara eğitim, konut ve çalışma hayatı sağlamak zorundadır. Her beş Türk'ten yaklaşık ikisinin ondört yaşın altında olması Türkiye'nin ne denli zor durumda olduğunu göstermektedir. Bunlar için yapacağı eğitim, konut, iş yatırımlarının ne kadar büyük olacağı düşünülebilmektedir. Şu anda on milyonun üzerinde bulunan on yaşındaki çocukların eğitimi için önceki kuşakların boşaltacağı okul sıraları, boşaltılacak işler, konutlar son derece sınırlıdır. Ondört yaşındaki nüfusun fazlalığı, bu grubun tamamen tüketici grup olması nedeniyle yukarıda da değinilen ve önemli oranda finansmanı gerektiren sorunlar yaratır.
Çalışabilir Nüfus Toplam Nüfus İçinde Düşüktür
Nüfus artışı bir toplumda iş gücü arzı ve istihdamın önde gelen etkenlerinden biridir, istihdama ilişkin eğilimler bir yandan iş gücü arzı, öte yandan iş gücüne olan talep etkisiyle oluşur, "iş gücü arzını ise başlıca üç faktör saptar: Nüfusun büyüklüğü, nüfusun yaş ve cinsiyet dağılımı ve yaşa göre iş gücüne katılma oranı. İlk iki faktör doğurganlık, ölümler ve göçlere bağlıdır. Sonuncusu ise ekonomik, sosyal, kültürel ve demografik faktörlerden etkilenmektedir." Azgelişmiş ülkeler ile gelişmiş ülkelerde farklı olmasına karşın bir ülkede emek arzeden çalışabilir nüfus (15-64) yaş arasındaki nüfustur. "Öte yandan, iş gücüne olan talebi, yurt içi hasılanın artış hızı ve bileşimi ile çeşitli sektörlerdeki işgücü verimliliğindeki değişmeler gibi bazı ekonomik faktörler şekillendirmektedir."
Nüfus artışına karşılık sanayideki gelişmeler, yeni tesisler, artan nüfusun tümünü çalıştıramamaktadır. Modern kesimlerde iş bulamayan fazla işgücü sosyal verimliliği düşük işlerde (hizmetçilik, ayakkabı boyacılığı, seyyar satıcılık, işportacılık, şans oyunları, mevsimlik sebze ve meyve satıcılığı vb. gibi) işlerde çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Bu süreç, zaten şişkin olan hizmetler sektörünü daha da şişirmektedir. Bu durum, bazı iktisatçıların ileri sürdükleri sektörler arasındaki doğrusal büyüme oranları görüşlerini de doğurmaktadır.
".... Ülkeler sanayileştikçe ve kentleştikçe açık işsizliğin de büyük boyutlara ulaşması kaçınılmaz olabilir."
Çalışabilir 15-64 yaş arası nüfus toplam nüfusun 1985 yılında Türkiye'de yüzde 57'sini, Mısır'da yüzde 56'sını, Suriye'de yüzde 48'ini oluşturmaktadır. Halbuki bu oranlar, ileri pazar ekonomisi ülkelerden İsviçre'de 1985 yılında yüzde 68, ABD ve Avustralya'da yüzde 66'dır.(*) Bu duruma göre, çalışabilir nüfus oranının toplam nüfus içindeki payının yüksek olduğu ülkeler kalkınmış, az olduğu ülkeler geri kamış ülkelerdir. Çünkü, çalışabilir nüfusun az olduğu ülkelerde çalışmadan tüketen 0-14 yaş grubu nüfus yüksektir. Bu durumun, az gelişmiş ülkelerin yararına olacak biçime çevrilebilmesi için, bu ülkelerde, doğumların kontrol altına alınarak nüfus artış hızının düşürülmesi ve ortalama ömrü uzatıcı tüm önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu da azgelişmiş ülkelerin uzun bir zaman içinde gerçekleştirebilecekleri bir durumdur.
AB üyesi ülkelerden Almanya'da, 1985 yılında, 15-64 yaş aras-ındaki çalışabilir nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 70, Yunanistan ve ispanya'da yüzde 65, Portekiz'de yüzde 64'tür.
Türkiye'nin sahip olduğu 15-64 yaş nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 57 çalışabilir nüfus, sanayileşmiş ülkeler ile AB üyesi ülkelerden oldukça düşüktür. AB üyelerinde bu rakam genellikle yüzde 65'in üzerindedir. Yalnız irlanda'da yüzde 60'a düşmektedir.

Cahit ERAYDIN 14-Mart-2010 20:54

Güngör hocam gönderdiğin bu dökümanla benim kafam karıştı doğrusu,bu gün gün boyunca ayaktaydım ve çok yoruldum onunda etkisi var sanırım,biraz kendimi toparlamam lazım:)


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:09.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas