|
Alıntı: |
amaçları derken neyi kastediyorsun bilmiyorum ama bu haktan sadece imam hatipliler faydalanmıyordu onların en az 5-6 katı meslek liseliler vardı ve onlarıda kapsıyordu.diyeceksinki onlara zaten alanlarıyla ilgili ek puan veriliyor ama unutmaki meslek lisesine yada imam hatibe kayıt yaptıran öğrencilerimizin %90 ı aile yönlendirmesiyle bu okula kaydolmuşlardır ve gelecek ile ilgili kararlarını verecek yaşa geldiklerinde yapmak istedikleri meslek ilgisi gerçekte çoğunun değişmiş oluyor ne bileyim mesela öğretmen avukat dr olmak gibi...
peki bu haksızlık değilmi sence aynı netleri yapsan bile arkadaşından düşük puan alma...
|
Hocam meslek liselerinin önü kapalı olabilir ama onların iş imkanı çok fazla. Çünkü liseden mezun olduklarında ellerinde bir mesleği oluyor. KPSS'de alım en fazla meslek liselerinden yapılıyor. Ayrıca açıköğretimden 4 yıllık okuma şansları da var hem çalışıp hem okuyorlar. Benim bu şekilde yaşayan birçok akrabam arkadaşım var.
Peki ya biz. İster fen lisesinden mezun ol ister anadolu lisesinden ister normal liseden. Sınavda gerekli puanı alamazsan sıfırsın. Yapabileceğin birşey yok. KPSS'ye hazırlanayım memur olayım diyorsun KPSS'de en fazla alımı meslek lisesi mezunlarından yapıyorlar. Normal lise mezunuysan 90'ın üstünde puan alman ve arkadanda bir dayın olması lazım ki bir yere girebilesin.
Olaya hep meslek liselerinin önü kapalı onlar madur hiçbirşeyi seçme hakları yok diye bakılıyor. Madalyonun diğer yüzüne bakan pek yok.
Mesela kızmeslek lisesi mezunu birisi üniversite okumasa dahi okullarda çalışabiliyor kiiii şu anda ülkemizde bu şekilde çalışan binlerce kişi var. Anadolu teknik-endüstri meslek mezunu birisi bilgisayar öğretmeni olarak çalışabiliyor. Mobilya-tesisat vs vs okuyan ya bir yer açıyor kendine ya da birisinin yanına girip çalışabiliyor.
Normal lise mezunu birisinin böyle bir şansı yok ama. Okulda öğrendiğin iklim nüfus, türev integral iş bulmaya yaramıyor. Adamlar kalifiye eleman arıyor. Ha normal lise bitirmişsin ha hiç okumamışsın hiçbir farkı olmuyor sınavı kazanamazsan. Bırakın amir memur olmayı inşaata amele diye bile almıyorlar.
Diyelimki bu katsayı kararı YÖK'ün karşı davayı kazanmasıyla kaldırıldı. O zaman normal liselerin önüne çin seddi çekilmiş olmayacak mı? Adamlar hem elinde mesleği olarak mezun olacak okumasa dahi biraz arayıp tarayıp meslek sahibi olacak hem istediği bölümü seçebilecek hem bazı bölümlere girerken iki puan türünden hangisi yüksekse ona bakılacak hemde 30 ek puan alacak. Oh ne ala memleket. Biz ne olacağız pekiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii iiiiiiiii. Sen senelerce otur çalış geceni gündüzüne kat meslek liseli orda burda gezsin ne dersleri umursasın ne sınavı (ne de olsa ek puanım var bir yere yerleşirim anlayışıyla)sen otur test çöz. Sınav sonunda sen ondan çok net yap adam adam ek puan alsın. Ne güzel ya. Bundan iyisi şamda kayısı.
Yok öyle şey. Ben çalışacağım senelerce adamlar ek puanla yerleşecek.Başka bir istekleri var mı ? Olmadı onlar hiç okumasın üniversitelerden direk diplomayı verelim. Ne de olsa onlar madur.
|
Alıntı: |
imam hatipliler konusuna gelince ön yargılı olma lütfen öncelikle onlarda senin gibihayalleri ümitleri gelecek kaygıları olan birer öğrenci ve hepsinden önemlisi bu ülkenin vatandaşı.kuzenin akraba kardeşin vs.başka ülkelerin çocukları değiller. imam hatiplilerin ünüversite kazanması bize yada ülkemize nasıl bir zarar verecekki. yabancı okulların öğrencilerinin gelmesi seni korkutmuyorda imam hatiplilermi korkutuyor unutmaki bu ülkede onlarda var amerikan memerikan ermeni okulları vs. eğer senin kanunun yönetmeliğin sağlamsa imam hatipliyi bırak molla bile gelse bişey yapamaz.ama değilse zaten o zaman kork..........
|
Benim imamalarla bir derdim yok. Ben nasıl hukukçu olmak istiyorsam onlarda imam olmak istiyor. Ama bunu siyasi bir boyuta taşımamaları lazım. Ne farkediyor endüstri de meslek imamhatip de meslek. Ama imam hatipi uzaylı kabul edip ayrı muamele yapılıyor ülkemizde. Böyle bir şey olmaz olamaz. Yabancı okullar mevzu apayrı ona girersek çıkamayız.
Katsayı kaldırılırsa sayısal eşitağırlığa eşit ağırlık sözele yönelecek. En büyük maduriyet sözelcilerde olacak çünkü TM'ciler çok iyi sözel yapıyor. TM'cilerin önüne de sayısalcılar geçecek. Zaten sayısal zor deyip TM'den bölüm seçecekler( bu yıl şansları düşük sayısalların ama önümüzdeki yıllarda bu sayısalcıların çok büyük yararına TM ve TS 'lerin zararına olacak).
Umarın son kararı 20 Aralık'tan önce verirler yoksa sınav ertelenecek. Sonra çık çıkabilirsen işin içinden...