İKLİM REJİMİNDE TÜRKİYE
“İklim Değişikliği Sekreteryası’nın yayımladığı, Emisyon Envanterleri Sentez Raporu'na göre, Türkiye’nin 2006 yılında yaklaşık 332 milyon ton olan seragazı emisyonları, 2007 yılında 372 milyona ulaşmış durumda. 1990-2007 yılları arası gerçekleşen yüzde 136’lık artış, Türkiye’yi Ek 1 ülkelerinin içinde emisyonlarını en çok arttıran ülke haline getiriyor. Türkiye’yi yüzde 82 ile İspanya ve yüzde 55 ile Avusturya izliyor. Türkiye’nin seragazı emisyonları 80’li yılların ortalarından itibaren hızla atmaya başlamış ve ekonomik krizlerin hissedildiği 1988, 1994,1999 ve 2001 yılları dışında devamlı artmış. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın modelleme çalışmaları neticelerine göre 2020 yılı sera gazı emisyonlarını 682,7 milyon ton olarak hesaplanıyor. Türkiye’nin Kopenhag’da sergagazı emisyonlarından yüzde11 oranında artıştan azaltım hedefini müzakere edecek. Bu rakam Türkiye ile benzer pozisyonunda olan ülkelerden oldukça düşük. Gerek toplam gerekse kişi başına düşen seragazı emisyonları hızla artan bir ülke olarak Türkiye kendi emisyon salımlarını yüzde 25-30 seviyesinde azaltma hedefini benimsemeli ve uluslararası topluluğun bağlayıcı bir anlaşmaya varması için çaba göstermeli.”
__________________ ''Bu topraklar bomboş arsalar değildir, adı Vatandır. Vatan; Dünyada, parası, fiyatı, karşılığı, borsası, piyasası olmayan tek şeyin adıdır.''
Nihat GENÇ Cumhuriyet onurla yaşar! Cumhuriyet bağımsızlıktır, onurumuzdur, dirliğimizdir, bereketimizdir, Nasrettin Hoca'dır, Yunus Emre'dir, bütün bu değerleri çocuklarımıza anlatmaktır. Onur ve şeref kazınmış ve çıkartılmıştır bu topraklardan. Böyle cumhuriyet olacaksa hiç olmasın, yıkılır bir tanesi daha yapılır.
Nihat GENÇ[/SIZE] |