Şili tsunamiyi bekliyor Şili Başbakanı: Tsunami 1 saat sonra Güney adalarında...
Japonya'da meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki depremin ardından Şili de bu sabah 8.8 ile sarsıldı.
Şili'de ölü sayısı 70'i aşarken, kayıpların artması bekleniyor. Geniş çaplı tsunami uyarısının ardından dev dalgaların Şili açıklarındaki adalara bir saat içinde ulaşacağı açıklandı.
Şili'nin güney ve orta bölgelerini sallayan depremin ardından ölü sayısı giderek artıyor. Yapılan son açıklamaya göre, İçişleri Bakan Yardımcısı Patricio Rosende, en az 76 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
DOĞAL AFET HALİ İLAN EDİLDİ
İçişleri Bakanı Edmundo Perez Yoma da yaptığı açıklamada, "Ölü sayısı artmaya devam edecek" diye konuştu. Devlet Başkanı Michelle Bachelet ülkede "doğal afet hali" ilan etti.
Yerel saatle 03.34'te (TSİ 08.34) meydana gelen depremin merkez üssünün, Şili'nin en büyük ikinci şehri olan 200 bin nüfuslu Concepcion'un 115 kilometre kuzeydoğusu olduğu ve depremin yerin 35 kilometre altında meydana geldiği açıklandı.
Uluslararası haber ajansları depremin merkez üssünden 320 kilometre uzaktaki başkent Santiago'da bazı binaların yıkıldığını belirtti.
Yaklaşık 1.5 dakika sürdüğü belirtilen sarsıntının ardından birçok şehirde telefon ve elektrik kesintileri yaşandığı, bu yüzden depremin yarattığı hasarın belirlenmesinde güçlükler yaşandığı ifade edildi.
DEV DALGALAR ADALARA ULAŞTI
Bachelet, Şili açıklarındaki doğu adalarının bir saat içinde tsunami tarafından vurulabileceğini belirtti. Bachelet ayrıca buralarda yerleşim birimlerinin boşaltılma çalışmalarına başlandığını söyledi.
Haber ajansları, depremin yarattığı dev bir dalganın Şili açıklarındaki Robinson Crusoe Adaları'nda yerleşim birimlerine dev bir dalganın ulaştığını bildirdi. Ayrıca ABD'ye bağlı Hawaii adalarının da tsunami tehdidi altında olduğu açıklandı.
Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, depremin ardından özellikle Şili ve Peru için tsunami uyarısı yapmıştı.
RİSK BÖLGELERİ
Kolombiya, Antarktika, Panama, Kosta Rika, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda ve Rusya da riskli bölge kapsamına alındı. ABD hükümeti ise risk bölgesini Orta Amerika ve Fransız Polinezyası'na kadar genişletti.
Amerikan Jeolojik Araştırma Kurumu, deniz seviyesinde kaydedilen değerlerin, tsunami oluştuğunu gösterdiğini belirterek, tsunaminin depremin Şili'deki merkez üssü yakınlarındaki sahil boyunca yıkıcı etki yaratabileceğini, ayrıca daha uzak kıyılar için tehdit oluşturabileceğini ifade etti.
BÜYÜK ŞİLİ DEPREMİ
Dünya tarihinde kayıtlara geçen en büyük
deprem de Şili'de gerçekleşmişti. 9.5 büyüklüğündeki 22 Mayıs 1960 tarihli depremde bin 655 kişi ölmüş, 2 milyon insan evsiz kalmıştı. Depremin ardından gerçekleşen tsunamide ise Hawaii, Japonya ve Filipinler'de ölenler olmuş, ABD'nin batı kıyıları zarar görmüştü.