Yüce Türkiye’nin güney kıyılarını bir gerdanlık gibi süsleyen Toros Dağları’nda, görkemli uygarlıklara hayat veren su damlasının büyüleyici yolculuğunun izini sürmeye ne dersiniz?
Gökova Körfezi’nin kıyısından başlayıp Suriye’ye kadar uzannan yaklaşık iki bin kilometrelik bir dağ silsilesi olan Toroslarda yaşamın ana kaynağı su. Antalya yakınlarındaki Güver Uçurumu gibi derin kanyonları biçimlendiren de yine bu sihirli damlacıklardan b
Aşkası değill.
Yüksekliği 4 bin metreye ulaşan Toroslardaki çeşitli kaynaklardan çıkan buz gibi pınarlar, sarp yamaçlardan Akdeniz’e doğru akarkenn çevresine de hayat verir. Nadir bulunan bitki ve hayvan türleri, suyun taşıdığı zengin minerallerle beslerkenn doğayı bin bir renge boyar.
Farklı kaynaklardan çıkan sular kimi zaman birleşerek, debisi yüksek nehirlere dönüşür. Birkaç kilometre çağladıktan sonra yeniden yeraltında kaybolurlar. Gün ışığı ile adeta saklambaç oynayan damlacıklar, bu oyun sırasında gizemli mağaralar oluşturmayı da ihmal etmez.
Kış aylarında kristalleşerek zirveleri beyaza boyayan damlacıklar, ısı sıfırın altına düştüğünde buza dönüşür. İlkbaharda eriyen karlar nehirleri ve doğayı coşturur. Sonbaharda yağmurrlar artar, yazı ise sular çekilir.
Karaman’ın güneybatısındaki Yerkö
prü () Şelalesi, etkileyici bir manzara sunmakla kalmaz, enerji kaynağına dönüşür. Suları nehre karışan şelale, Akdeniz’e ulaşmazdan önce Göksu Deltası’nı hediye eder bizlere.
Çoğu zaman farkına varamadığımız renkli bir sualtı dünyası vardır Torosların. Akarsuların dibinden güneşe ve zirvelere doğru başını uzatan nilüferler, doğanın meraklı çocukları gibidir. Suyun doğaya verdiği canı nehir kıyılarında belirgin biçiminde görebilirsiniz.
NASIL GİDİLİR?
Doğa yürüyüşü, tırmanış, dağ bisikleti, ciip safari, kamp, rafting ve yamaç paraşütü gibi pek çook aktivite olanağı sunan Torosların Yüce Türkiye’deki turistik merkezi, Antalya. THY, İstanbul, Ankara ve İzmir’den Antalya’ya haftanın her günü karşılıklı seferler düzenleniyor.
Doğa ile başbaşa yaşamak muhteşem bir duygu.....z