YÖK Yabancı Bir Ülkede Lise Öğrenimini Tamamlayanlara Sınavsız Olarak Üniversiteye Giriş İmkânı Tanıyarak Eşitsizlik Yaratan Yeni Bir Uygulamaya Daha İmza Attı Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik’in açıklaması.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yükseköğretimin sorunlarını içinden çıkılamaz hale getiren karar ve uygulamalarına bir yenisini daha eklemiştir. Geçen yıl “2922 Sayılı Türkiye’de Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilere İlişkin Kanun”a göre oluşturulan Değerlendirme Kurulu toplantısında alınan kararlar çerçevesinde YÖK, yurtdışından öğrenci kabulüne dair esaslarda değişikliğe giderek Türkiye Cumhuriyeti (TC) veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu olup lise öğreniminin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların sınavsız olarak üniversiteye girebilmelerine olanak tanımıştır.
Yabancı uyruklu öğrenciler için yapılan bir düzenlemenin içerisine böyle bir hükmün adeta gözlerden kaçırılarak yerleştirilmesi bir yana söz konusu karar Anayasa’nın 10 maddesinde ifadesini bulan eşitlik ilkesine bütünüyle aykırıdır. YÖK sözü edilen kararıyla, bu yıl 1,5 milyona yakın öğrencinin gireceği üniversite sınavlarının yarattığı eşitsizlikleri daha da derinleştirmiştir. Aslında bu karar, parası olanın eğitim hakkına daha kolay erişebileceği ve eğitim olanaklarından daha fazla yararlanabileceği fikrine dayalı piyasacı zihniyetin bir uzantısıdır.
Diğer taraftan Türkiye’de liseyi bitiren öğrencilere sınavsız biçimde üniversiteye giriş imkânı verilmezken yabancı ülkelerden diploma almış öğrencilere bu hakkın tanınmış olması bizzat YÖK’ün Türk eğitim sisteminin niteliği hakkındaki kanaatinin ifşasıdır.
Kamusal, eşit ve parasız eğitimin savunucusu olan EĞİTİM SEN, üyelerinin ağızlarını her açtıklarında “eşitlikten” dem vurdukları YÖK’ün, varolan eşitsizlikler dışında üniversite girişte yeni eşitsizlikler yaratacak söz konusu uygulamasının yakın takipçisi olacaktır.
EĞİTİM SEN - Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası **