ygs sınawı hakkınDa kısa biLqiLer...
2010 yılında iki aşamalı olarak yapılacak üniversite seçme sınavının ilki olan YGS yani yüksek öğretime geçiş sınavı 11 Nisanda yapılacak. Adaylar başvurularını şubat ayında tamamladı. Adayların giriş kartları mart ayının sonuna doğru evlerine postalanacak. YGS sınavına giriş kartı mart ayı sonuna kadar gelmezse, adayların ösym bürolarına başvurarak kartı çıkarttırmaları gerekmekte. 11 Nisan tarihinden bir hafta öncesine kadar kartın adayların ellerinde olması gerekmekte.
Bu yıl YGS soruları kolay mı olacak? şeklinde öğrencilerin kafasında bir soru var. Bir çok dersanenin uzman rehberlikçileri sınavın kolay olacağı yönünde fikir vermekte. Bu sınav özellikle meslek lisesinden 2 yıllık bölümlere geçmek isteyen öğrenciler için yapılmakta. Bu nedenle içeriği son derece basit ve yoruma dayalı bir sınav olmakta. YGS nin içeriği 6 7 8 ve lise 1 yani 9. sınıfların müfredatını kapsamakta. Bu nedenle sorular oldukça kolay olmakta. Öğrencilerin bu sınavı çok ciddiye alıp strese girmemeleri gerekmekte. Tabi ciddiye almamaktan kasıt önemsememek değildir. Çünkü bu sınavdan alınacak puan LYS yani lisans yerleştirme sınavı ile 4 yıllık bölümlere girmek isteyen öğrencilerin puanlarında belirli bir taban oluşturuyor.
YGS sınavına ilk defa girecek olan milyonlarca öğrenci ve mezunlar bu sistemin ilk girenleri olduklarından dolayı da sınavın kolay olacağı yine dersane rehberlikçileri tarafından dile getirilen bir husus. YGS sınavı 40 türkçe 40 matematik 40 sosyal bilimler 40 da fen bilimleri olmak üzere toplam 160 soru ve süre 160 dakika. Bu nedenle her soruya ayrılan 1 dakika adaylar için soruları daha hızlı okuyup anlayarak cevabı verme zorunluluğu kılıyor.
Sınavın yapılmasına sayılı günler kala öğrencileri bir heyecan sarmakta. Heyecanına yenik düşerek gerçek performansından çok daha düşüğünü sergileyen öğrenciler streslerini kontrol altında tutmayı öğrenmelidirler. Nefes egzersizleri ile aşırı stresin üstesinden gelmek mümkündür. Nefes egzersizlerinin yapılışına gelince; öncelikle derin bir nefes alın burnunuzdan. Ciğerlerinizin tam kapasite dolduğunu hissedin. Ardından ağzınızla nefesinizi yanaklarınızı şişerek yavaş yavaş verin. Ciğerlerde ki bütün havayı boşaltın. Bu işlemi 4 kez yapmanız yeterli. Çok yaparsanız başınız dönebilir.
Sınav zamanı iyice yaklaştığından ders çalışmayı bırakın. Sınav öncesi 3 gün test çözmek tekrar yapmak kafanızı daha çok karıştırabilir. Bu 3 gün boyunca uyku düzeninize ve yediklerinize dikkat etmelisiniz. Sınavdan en az 1 hafta önce uyku düzeninizi ayarların. Geceleri geç saatlerde yatıp yeterince uyku alamamak bedende ciddi sorunlara yol açar. Ayrıca bellekte de büyük sorunlar yaşabilirsiniz. Etkin öğrenme ve öğrendiklerinizi uygulamaya sokabilmek için dinç bir kafaya sahip olmanız gerekir. Bununda tek yolu uykunuzu almış, bedeninizin ihtiyaçlarını gidermiş olmanızdır. Sınava bir hafta kala en geç gece 11 de sabah ise 7 de uyanın. Bu uyku düzenini 1 hafta içinde oturtarak sınav gününe hazırlanın. Pek çok öğrenci sınavdan bir gece önce uyku sorunu çeker. Eğer bir hafta içinde düzenli uyumuşsanız o gece yaşayacağınız uykusuzluk ertesi gün sınavda sizi çok fazla etkilemez.
Son olarak beslemenizi kontrol altına almak kalıyor. Besinlerinizi yağlı, şekerli gıdalar yerine meyve, sebze ve protein ağırlıklı olmasına özen gösterin. Diyet, perhiz gibi şeylerden kesinlikle uzak durun. Yağlı yiyecekler, kızartmalar metabolizma hızını yavaşlatır bu nedenle mümkün olduğunda fresh meyvelerden yararlanın. Fındık, fıstık, ceviz, kuru üzüm gibi kuruyemişleride abartmamak kaydıyla gün içinde tüketebilirsiniz. Sınav sabahı kahvaltınız kesinlikle abartılı olmasın. 2 3 dilim ekmek bir kibrik kutusu peynir, zeytin, bal, reçel ve bir haşlanmış yumurta hem hafif hemde bedeniniz için yeterli olacaktır. Sınav öncesinde şeker, çikolata da glikoz içerdiği için beynin çalışmasına etki edecektir. Bu nedenle şeker ve çikolatayı sınava girmeden 15 dakika önce tüketebilirsiniz.
ygs sınawına qirecek olan herkese başarılar dilerim