Türkiye fay hatları ve jeotermal alanları kuvaterner, tersiyer, volkanitler ve ana fay hatlarını gösteren harita
Türkiye deki önemli fay hatları
Kuzey Anadolu Deprem Kuşağı
Bu deprem kuşağı batıda Saros körfezinden başlayıp Marmara Denizinin ortasını takib ederek Batı ve Orta Karadeniz Bölümlerini geçtikten sonra Kelkit vadisine oradan Erzincan, Erzurum üzerinden geçtikten sonra Van Gölüne ulaşır.
Batı Anadolu Fayları
Kıyı Ege ve Güney Marmaradaki çöküntü alanları boyunca doğu-batı uzanışlı bu fay hatları Denizli, Dinar, Gediz, ızmir gibi alanların üzerinden geçmektedir.
Doğu Anadolu Fayı
Doğu Afrikadan Kızıldeniz, Doğu Akdeniz hattını takip ederek Hatay, Amik gölü (Kurutulmuş) tabanını takip ederek Kahramanmaraş, Malatya, Elazığ hattını izleyerek Van gölünün güneyine ulaşır.
Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hattıyla Van yakınlarında birleşir.
Yapılan istatistiklere göre ülkemiz topraklarının %92 si nüfusumuzun ise % 95, sanayi tesislerinin kurulduğu yerlerin % 92si, barajlarımızın büyük bölümü çeşitli derecelerde deprem görülebilecek araziler üzerinde yer alır. Van, Erzurum, Kars, Afyon, ızmit, Gediz, Bingöl yerleşim alanları ülkemizde depremlerin sık olarak gerçekleştiği yerlerdir. Son yıllarda deprem görülen yerler Ceyhan - Adana diğeri ise Kocaeli çevresidir.
Trakya, Kuzey Karadeniz kıyıları, Güneydoğu Anadolu ve Taşeli platosu ile Konya çevresinde deprem görülme ihtimali az olan yerlerdir.