11 Haziran 2010 Cuma 11:17
Başbakanlık’ta hazırlanan Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik yapılan taslağa göre disiplin cezaları artırılıyor.
Başbakanlık’ta memurlar için Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen disiplin ceza tiplerini değiştiren yeni bir tasarı da sıraya girdi
Tasarıda, “Memurlara; konuşmayacaksınız, amirleriniz tarafından verilen emirlere itiraz etmeyeceksiniz, hele basında görev yapan arkadaşlarınızla asla konuşmayacaksınız” deniliyor. Şimdiye kadar basına bilgi verme kınama cezasıyla sonlanırken yeni tasarıyla ceza artırılarak basına bilgi sızdırılmasına kademe ilerlemesi cezası öngörülüyor.
Tasarıyla artırılan disiplin cezaları şöyle:
Aylıktan kesme cezası öngören fiiller:
1) Hizmette gösterdiği yetersizlik sebebiyle kurumlarının stratejik plan ve performans hedeflerinin gerçekleşmemesine yol açmak.
2) Usulsüz şikayette bulunmak.
3) Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak.
Kademe ilerleme cezasını öngören fiiller:
1) Kendini geliştirme, sorun çözme, planlama konularında yeterli gayret ve çaba göstermemek.
2) Verilen emirlere itiraz etmek, görevleri tam ve zamanında yapmamak, hizmetin yürütülmesinde ve görevin yerine getirilmesinde kurumlarınca belirlenen usul ve esaslara uymamak.
3) Göreviyle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kusurlu davranmak.
4) Görev sırasında amirlerine hal ve hareketleri ile saygısız davranmak.
5) Devlete ait resmi araç, gereç ve benzeri eşyayı özel işlerinde kullanmak.
6) Kurumların çalışma ortamını ve düzenini bozmak.
7) Yetkili olmadığı halde basına,
haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç vermek.
Devlet memurluğundan çıkarma:
1) Amirlerine, maiyetindekilere ve iş sahiplerine fiili tecavüzde bulunmak.
2) Bir yıl içerisinde toplam iki defa kademe ilerlemesinin durdurulması cezasıyla tecziye.
Grev yasağı
Halen geçerli olan mevzuata göre, memurlara sendikaları tarafından alınan grev ve iş bırakma eylemlerinden dolayı ceza verilemiyor. Zira verilen cezaların hepsi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden döndüğü için artık ceza verilmesi mümkün değil. Şimdi getirilen yeni düzenlemeyle memurlar sözleşmeli hale getirilip bir de grev yasağı getirilmektedir.
Getirilen düzenlemeyle; sözleşmeli personelin grev kararı vermesi, bu yolda propaganda yapması, herhangi bir greve veya grev teşebbüsüne katılması, grevi desteklemesi yahut teşvik etmesi yasaklanıyor.
Esnek çalışma geliyor
Tasarıyla, hükümet çalışmasını istemediği memurları görev yerlerine bağlı olmaksızın istediği yerde çalıştırabilecek. Memurların yürüttükleri hizmetin özelliklerine göre, tespit edilen çalışma saat ve süreleri ile görev yerlerine bağlı olmaksızın çalışabilmeleri mümkün olacak. Bu hususlar Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek. Kadrosu kaldırılan memurlar, en geç altı ay içinde kendi kurumlarında niteliklerine uygun bir kadroya atanacak.
Bu memurlar, kurumlarında atama imkânı bulunmaması halinde aynı süre içinde başka bir kurumdaki kadrolara atanmak üzere memur havuzuna gönderilecek. Bu şekilde kadroları kaldırılanların maaşları da sabitlenecek.
Müdür ve
daha üst olanlar ile danışma ve denetim işlevlerine ilişkin kadrolarda çalışanlar araştırmacı, diğerleri ise durumlarına uygun kadrolara atanacaklar. Bu maddeyle, bakanlıklarda yer alan müfettişlerin havuza atılması gündeme gelecek.