Türkiyede arazi Kullanımı
Ülkemizin son derce yüksek ve engebeli yapıda olması var olan arazilerden istenilen ölçüde yararlanılmasını engelemiştir.2/3 dağlık olan ülkemizde planlı bir arazi
kullanımı yoktur.
1.Ekili dikili alanlar;Bu alanlar sebze bahçeleri,bağlar,tarlalar,meyv elikler,zeytinlikler ve nads alanlarından oluşmaktadır.1950yıllından sonra makineleşme çayır ve meralık alanlar ile orman alanlarının bir bölümünün sökülerek tarım arazisine dönüştürülmesine neden olmuştur.Nadas alanları ise sulamanın gelişmesine bağlı olarak hızla azalmıştır. Tarım arazileri içinde en geniş ekim alanı tahıllara ayrılmıştır.Bunda iklimin ve sulama koşullarının önemli payı vardır.
2.Çayır ve otlak alanları;hayvancılık açısından önemlidir.büyük bölümü traktörle sökülerek tarım arazisi yapılmıştır.Çayır ve otlaklar Doğu,İç, Güneydoğu anadolu bölgelerinde daha geniş yer kaplar.
Bölge yüzölçümlerine göre ekili dikili alanların oranı şöyledir.
1.Marmara (%30)
2-İç Anadolu(%27)
3-Ege (%24)
4-Güneydoğu (%’20)
5-Akdeniz (%18)
6-Karadeniz (%16)
7-Doğu Anadolu (10)
Delta ovaları genelde tarımsal amaçla kullanılır.Marmara bölgesinin İzmit ile boğaz arası sanayi ve yerleşme alanı olmuştur.
Dağlık alanlar turizm ve madencilik alanları olarak kullanılmaktadır.Sahildeki birçok alan turizm yerleşme alnına dönüşmüştür.
Platolar hayvancılık ve tahıl tarımı amacıyla kullanılır.
Türkiye toprak dağılışı
% Kullanım şekli
%26 Orman
%32 Çayır ve meralar
%36 Ekili dikili alan
%6 Diğer
% ekilen arazinin dağılışı
%10 nadas
%30 dikili
%60 Ekili alanlar.
Tarımı yapılan ürünlerin kendi içinde dağılışı
%56 Tahıl
%23 Sanayi bitkileri
%21 Sebzeler, Baklagiller