Herşeyden önce bu tür çalışmalar yapıp bizlerle paylaşan arkadaşlara çok teşekkür ederim.
Ancak bu tür paylaşımlar yapılırken ilgili mevzuat,program vs.irdelenip çok iyi anlaşıldıktan sonra;paylaşımlar bu doğrultuda yapılmalıdır.
Hepimiz biliyoruz ki birçoğumuz planları indirdikten sonra hiç incelemeden sadece başlıkları ve isimleri değiştirip aynen kullanıyoruz.....
Bu konularda daha dikkatli olursak daha faydalı olacağımıza inanıyorum.
Şimdi bu sene başı okulları bir kaos bekliyor..Daha birçok okul idarecileri yeni haftalık ders çizelgelerini tam kavramış değil...
Benim anladığım ;
a) 9.ve 10.sınıflarda bu sene yeni yayınlanan haftalık ders çizelgesi uygulanacak..
b) 11.ve 12. sınıflarda bu sene eski ders çizelgesi uygulanacak.
c) Burası çok önemli bütün sınıflarda; ( 9,10,11,12.)
Coğrafya dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 10.02.2010 tarih ve 5 sayılı Kararı ile
Kabul edilen öğretim programı uygulanır.ben bu açıklamadan bunu anlıyorum.
Uygulanacak olan Haftalık ders çizelgeleri ile program farklı.Programın tamamı yeni şekliyle bu sene bütün sınıflarda uygulanacak..(Benim anladığım bu..)
Konuyla ilgili açıklamalar aşağıda
T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
ORTAÖĞRETİM KURUMLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİNDE YER ALAN DERSLERİN UYGULANMASINA YÖNELİK AÇIKLAMALAR
• Haftalık ders çizelgeleri, 2010–2011 Öğretim Yılında ortaöğretim kurumlarının 9 ve 10. sınıflarından başlamak üzere kademeli olarak uygulanacaktır.
• 2010–2011 Öğretim Yılında, 11 ve 12. sınıflarda okumakta olan öğrencilere 11.09.2009 tarih ve 151 sayılı Kurul Kararı ile kabul edilen haftalık ders çizelgeleri uygulanacaktır. Ancak bu öğrencilerden sınıf tekrarına kalanlara yeni haftalık ders çizelgeleri uygulanacaktır.
• Haftalık ders çizelgelerinde ortak dersler, alan/dal dersleri (mesleki ve teknik ortaöğretim okulları) ve seçmeli dersler bölümleri yer almaktadır. Ortak dersler, ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin zorunlu olarak alması gereken derslerdir.
• Seçmeli dersler, ortaöğretim öğrencilerinin ilgi ve istekleri ile hedefledikleri yükseköğretim programlarını dikkate alarak seçebilecekleri derslerdir. Bu derslerin bazılarının haftalık ders saati sayıları sınıflara göre seçenekli olarak belirtilmiştir. Öğrenciler bu dersleri, haftalık ders saati sayılarını belirterek seçebileceklerdir. Seçmeli dersler “B-Ortaöğretim Kurumlarında Uygulanacak Seçmeli Dersler” başlığı altında; 1, 2 ve 3. grup seçmeli dersler olarak belirlenmiştir.
- 1. grup seçmeli derslere genel liseler, Anadolu liseleri, hazırlık sınıfı bulunan Anadolu liseleri ve Anadolu öğretmen liselerinin haftalık ders çizelgelerinde de yer verilmiştir. Bu nedenle söz konusu liselerin öğrencileri 1. gruptan ayrıca ders seçemeyeceklerdir.
- Genel liseler, Anadolu liseleri, hazırlık sınıfı bulunan Anadolu liseleri ve Anadolu öğretmen liselerinin haftalık ders çizelgelerinde seçmeli dersler arasında “diğer seçmeli dersler”e de yer verilmiştir. Bu okulların öğrencileri “diğer seçmeli dersler”e ayrılan ders saati kadar 2. grup seçmeli dersler arasından ders seçeceklerdir.
- Seçmeli dersler arasında programı tek olanlar, öğretim süresi boyunca bir kez seçilebilecektir.
- Sosyal bilimler liselerinin 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri, bulundukları sınıfa ait haftalık ders çizelgelerinde bulunan dersleri seçmeli ders olarak seçemezler.
- 3. grup seçmeli dersler, 1. ve 2. grup seçmeli dersler arasında yer almayan güzel sanatlar ve spor liselerine ait dersler ile mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının alan/dal derslerinden oluşur.
- Anadolu sağlık ve sağlık meslek liselerinde seçmeli dersler haftalık ders çizelgeleri ekinde verilmiştir.
• Seçmeli derslerin haftalık ders saati sayısı toplamı o sınıfın “seçmeli ders saati toplamı” nı geçemeyecektir. Bu derslerde gruplar oluşturulurken okulun imkânları ve öğrenci isteği göz önünde bulundurularak Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddesine göre işlem yapılır.
• Ortak dersler arasında yer alan dil ve anlatım, Türk edebiyatı, yabancı dil, tarih ve coğrafya derslerinin seçmeli olarak da alınması ve her iki dersin ders saatleri toplamı öğretim programında belirtilen ders saatinden farklı olması hâlinde ilgili derslere ait öğretim programlarının amaç ve açıklamaları dikkate alınarak mevcut programlara göre belirtilen ders saati kadar zümre öğretmenler kurulunca hazırlanacak programlar uygulanır. Değerlendirmeleri Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin hükümlerine göre yapılır. Söz konusu derslerin aynı öğretmen tarafından okutulması esastır.
• Öğrenciler bir alt sınıfta okudukları seçmeli dersi ve/veya saatini bir üst sınıfta değiştirebilirler. Birbirinin devamı olan derslerin seçiminde, öğrencinin öğrenimini gördüğü öğretim programının bir üstü olan programın uygulanması esastır. Ancak okulun imkânları ile öğrencilerin istekleri ve hazır bulunuşluk düzeyleri dikkate alınarak sorumluluk velilerine ait olmak üzere bulunduğu sınıf seviyesindeki öğretim programı uygulanabilir. A- ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA OKUTULACAK DERSLERDE UYGULANACAK ÖĞRETİM PROGRAMLARI
Türkçe (Hazırlık sınıfı) dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 15.09.2006 tarih ve 366 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Türkçe dersinde (İmam Hatip Liseleri); Talim ve Terbiye Kurulunun 25.09.1992 tarih ve 304 sayılı kararı ile kabul edilen “Türk Cumhuriyetlerinden Gelen Öğrenciler İçin Türkiye Türkçesi Öğretim Programı” uygulanacaktır.
Matematik (Hazırlık sınıfı) dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 15.06.1999 tarih ve 55 sayılı Kararı ile kabul edilen Hazırlık Sınıfı Matematik dersi öğretim programı uygulanır.
Beden Eğitimi (Hazırlık sınıfı) dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 31.12.2009 tarih ve 339 sayılı Kararı ile kabul edilen Ortaöğretim Beden Eğitimi dersi 9, 10, 11 ve 12. sınıflar öğretim programları temel alınarak zümre öğretmenler kurulunca hazırlanan öğretim programı uygulanır.
Görsel Sanatlar (Hazırlık sınıfı) dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 31.12.2009 tarih ve 338 sayılı Kararı ile kabul edilen Ortaöğretim Görsel Sanatlar (Resim) dersi 9, 10, 11 ve 12. sınıflar öğretim programları öğretim programları temel alınarak zümre öğretmenler kurulunca hazırlanan öğretim programı uygulanır.
Müzik (Hazırlık sınıfı) dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 17.12.2009 tarih ve 240 sayılı Kararı ile kabul edilen Ortaöğretim Müzik dersi 9, 10, 11 ve 12. sınıflar öğretim programları öğretim programları temel alınarak zümre öğretmenler kurulunca hazırlanan öğretim programı uygulanır.
Dil ve Anlatım dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 14.07.2005 tarih ve 197 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Türk Edebiyatı dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 14.07.2005 tarih ve 197 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 31.03.2005 tarih ve 16 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Tarih dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun
9. sınıfta; 11.10. 2007 tarih ve 172 sayılı Kararı,
10. sınıfta; 03.06.2008 tarih ve 138 sayılı Kararı,
11. sınıfta; 09.03.2009 tarih ve 27 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 04.09.2008 tarih ve 180 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 27.04.1981 tarih ve 76 sayı; 14.06.2002 tarih ve 272 sayılı Kararları ile kabul edilen öğretim programları uygulanır. Coğrafya dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 10.02.2010 tarih ve 5 sayılı Kararı ile
Kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Abdurrahman COŞKUN
Kırkkonaklar Anadolu Lisesi
ÇANKAYA/ANKARA |