Yeryüzünün gizemli adası socotra Adası
Yazan: mtombaki, Yayınlanma tarihi: Temmuz 25th, 2010
Yeryüzünde Bolivya`daki tuz gölü gibi sanki uzaydan kopup gelmiş gibi duran birçok yer var. Ancak hiçbiri Socotra`yla boy ölçüşemez. Yedi milyon yıl önce Afrika kıtasından kopup, ada haline geldiği tahmin edilen Socotra, dünyanın başka hiçbir yerinde görülmeyen 200`den fazla hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Adanın en dikkat çekici özelliği yukardan bakıldığında mantara, yakından bakıldığında ise uzay gemisine benzeyen ağaçları ve fil bacağı şeklindeki çöl gülleri.
Ayrıca adadaki taşlarla kaplı, üstünde hiç toprak bulunmayan tepelerin arasından bile eşsiz bitkiler fışkırıyor. Adada bulunan ve ejderha kanı adı verilen ağaç türlerinin içinden çıkan kırmızı maddenin bütün hastalıkların çaresi olduğu rivayet ediliyor. Hint okyanusunda bulunan adaya en yakın yer 250 kilometre mesafedeki Somali. Ancak iki yer arasında en ufak bir benzerlik yok.
Adı Sanskrit dilinde mutluluk adası anlamına gelen ada tam da adının çağrıştırdığı gibi çok dingin bir yer. 2004 yılına kadar asfalt yolu bile olmayan adada sadece 40000 kişi yaşıyor. Böylece ada orijinalliğinden hiçbir şey kaybetmiyor. Ancak yollar derme çatma olduğu için turistlerin etrafı rahat rahat dolaşması neredeyse imkansız.
Elbette, Socotra`nın denizi de en az karası kadar ilginç. Dışardan bakıldığında beyaz kumlu sahil ve kristal mavisi deniziyle sıradan bir tropik denizden farksız görünen deniz, derinlere gidildikçe enteresanlaşıyor. Bölgenin geri kalanına ve iklime hiç uymayan akıntıların ulaşımı zorlaştırdığı denizin dibi, olumsuz koşullar nedeniyle adaya yaklaşmaya çalışırken alabora olmuş gemilerin batıklarıyla dolu.
Sokotra adasında kendinizi farklı BİR gezegende ya da farklı BİR çağda hissetmemeniz neredeyse imkansız … Takımada; ana ada Sokotra, “ERKEK Kardeşler” olarak bilinen üç küçük ada olan Abd Al Kuri, Samha, Darsa ve Arap Yarımadası’nın 350km kadar güneyinde Hint Okyanusu’ndaki adacıklardan oluşur. Afrika’dan fay kırılması ile Orta Pliyosen devrinde ayrılan anaada Sokotra coğrafi özellikleri bakımından 6 milyon yıldır tamamen izole durumdadır.
Sokotra adasının Uzun coğrafi izolasyonu, şiddetli sıcağı ve kuraklığı birleşerek benzersiz ve harikulade endemik bitki örtüsünü yaratmıştır.
Araştırmalar Sokotra’da bulunan 800 Tense’lerde daha fazla bitki türünün UCTE birinden daha fazlasının Sokotra dışında bulunmadığını göstermiştir.
Takımada biyoçeşitlilik ve muhtemel ekoturizm Merkezi olması açısından evsensel öneme sahiptir.
Sokotra’nın en göze çarpan bitkilerinden BİR tanesi, garip görünüşlü ve şemsiye şekilli bir Ağaç olan ejderin kani ağacıdır (Dracaena cinnabari).
Kırmızı özsuyu eskilerin ejderin kani olarak adlandırdığı, İlaç ve boya olarak kullandıkları bir maddedir.
Birçok izole ada sisteminde oldugu hazırsındır, Sokotra’nın tek Yerli memelileridir yarasalar.
Tersine, Sokotra çevresinde deniz biyoçeşitliliği zengindir.
Ada Üç coğrafi araziye sahiptir: Dar sahil düzlüğü, karstik mağaraların içine işlemiş BİR kireçtaşı yaylası ve deniz seviyesinden 1525 metre yükseklikteki Haghier Dağları.
Yemen’deki ‘Adan Valiliği’nin BİR Parçası olan Sokotra’daki insanların neredeyse hepsi ana Adada yaşamaktadır.
En önemli şehir Hadiboh’dur. Abd Al Kuri’nin ve Samha’nın birkaç Yüz kişiden oluşan nüfusu vardır, Darsa’da İMKB insan yaşamamaktadır.
Geleneksel olarak, takımada Muson rüzgarları nedeniyle Haziran ile Eylül ayları arasından ulaşılmazdır.
Cogu Sokotralı Hala elektriksiz, Akan su olmadan Tense’lerde asfaltsız Yollar ile yaşamaktadır.
Sokotra’da sadece Semitik Sokotri dili konuşulur, dil Mehri dili hazırsındır Arap anakarasında konuşulan DİĞER Modern Güney Arabistan dilleri ile ilişkilidir.
Sokotra isminin kökeninin Sanskritçe dvipa sukhadhara mutluluk Adası kelimesinden türediğine dikkat çekilmektedir.