ÖSYM şifreleme iddialarını reddetti
ANKARA (02.04.2011)- Yüksek Öğretime Geçiş sınavında cevap şıklarının şifreli olduğu, şifreyi bilenlerin yaklaşık 100 soruya doğru cevap verebileceği iddialarına ÖSYM'den cevap geldi. İddiaları reddeden ÖSYM soru işaretlerini ortadan kaldıramadı.
YGS sınavında cevap anahtarlarının şifreli olduğu ile ilgili iddialara ÖSYM'den yanıt geldi. ÖSYM "Bu soru kitapçığı sınava giren hiç bir adaya verilmemiştir" derken, şifrelemenin nedenini açıklamadı.
ÖSYM'nin İnternet sayfasında konuyla ilgili yer alan açıklamada "Basında 'YGS'de Gizli Şifre' başlığı ile yer alan kitapçık, ÖSYM'nin sınav sonrasında basına vermek ve internet sitesinden duyurmak üzere hazırlanmış, ana soru kitapçığından türetilmiş, tek bir soru kitapçığıdır. Bu soru kitapçığı sınava giren hiç bir adaya verilmemiştir" denildi.
"Şubat 2011'den itibaren gerçekleştirdiği tüm sınavlarda 'adaya özgü soru kitapçığı' hazırlayarak pek çok haksızlığın önüne geçmiştir" denilen açıklamada "Bu sayede her bir adayın soru kitapçığı 'tek bir tane' olarak basılmaktadır" denildi.
"Ortada bir sorun olduğu kesin. ÖSYM'nin inandırıcı bir açıklama yapması gerek" diyen Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü ise "ÖSYM'nin bu açıklaması inandırıcı değil. Seçeneklerin yeri değişse dahi bu şifre uygulandığı zaman değişen birşey olmuyor. Formül geçerli olduğu sürece yine aynı sonuca ulaşılır. Bu sadece basına dağıtılan bir kitapçık değil; ÖSYM'nin internet sitesinde de aynı kitapçık var. Bu şifreleme tesadüf değil! ÖSYM, bu şifreleme işleminin neden yapıldığını açıklasın" dedi.
'ÖSYM basın toplantısı düzenlemeli'
Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç da, ÖSYM'nin YGS'de "şifre yöntemi"ne ilişkin açıklamasını yeterli bulmadığını belirterek, ÖSYM'yi, konunun uzmanları ile sendika temsilcilerinin de katılacağı bir basın toplantısı düzenlemeye çağırdı.
Eğitim Sen Genel Başkanı Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, KPSS'de yaşanan kopya skandalının ardından, yaklaşık 1 milyon 700 bin adayın katıldığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'nda şifre yönteminin gündeme geldiğini hatırlattı.
Kılıç, "Üniversiteye girmek isteyen adayların yoğun güvenlik önlemleriyle adeta cezalandırıldığı sınavda, soruların pratik bir şifre aracılığıyla yüksek net oranlarında çözülebildiği haberleri, YGS'ye dair ciddi şüpheleri beraberinde getirdi" dedi.
"KPSS'de yaşananlar ile toplumun güvenini yitiren ÖSYM bu konuya dair acilen bir açıklama getirmelidir" diyen Kılıç, ÖSYM'nin bugün yaptığı yazılı açıklamanın soru işaretlerini arttırdığını ifade etti. Kılıç, bu konunun basın duyurusuyla geçiştirilemeyecek kadar hassas olduğunu kaydetti.
Eğitim Sen Genel Başkanı, şöyle devam etti: "Geçmişte yapılan hataların tekrarlanmaması ve kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesi için akıllarda soru işareti bırakmayacak şekilde yanıtların alınabileceği ve basının geniş katılımıyla oluşturulacak bir basın toplantısı acilen gerçekleştirmelidir. Bu nedenle;
-Yeri ve zamanı önceden duyurulmuş ve kamuoyunun bilgisine açık şekilde konuya ilişkin uzmanların, eğitim alanında faaliyet gösteren sendika temsilcilerinin katılarak sorularını sorabilecekleri biçimde düzenlenmiş bir basın toplantısı gerçekleştirilmelidir,
-Söz konusu "şifre yöntemi" birilerine servis edilmişse, adayların tek tek kendi kitapçıklarını görmesinin hiçbir anlamı olmayacak ve bu iddiaları ortadan kaldırmayacaktır. Dolayısıyla ÖSYM, tüm kitapçıkları adayların T.C. numaraları gizli tutularak kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Adaylara dağıtılan diğer kitapçıklarda da "şifreleme" yöntemiyle doğru sonuç alınıp alınamadığı açısından net bilgiler verilmelidir."(ETHA)