05-Nisan-2011, 01:23
|
#66 (permalink)
|
Bizim Coğrafya Yöneticisi
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009 Ad- Soyad: Güngör ÇOBAN Bulunduğu yer: ADANA Yaş: 64
Mesajlar: 2.806
Teşekkürleri: 1.690
1.107 mesajına 8.957 kere teşekkür edildi.
| YGS'de son bomba! Cevapların şifresi Çembersel Modlama mı? ÖSYM başkanının açıklamasını yeterli bulmayanlar araştırmalarına devam etti ve iddia edilen yöntemle cevapları yüzde 70 ila 80 oranında bulmayı başardı. YGS sorularının şifreli olduğu yönündeki iddialar ÖSYM tarafından yalanlandı. Hatta destek olması amacıyla tüm kitapçıkların internet üzerinden yayımlanmasına başlandı.
Meraklılar yaptıkları kontrollerde rastgele seçtikleri kitapçıklarda cevap şıklarını küçükten büyüğe sıralayarak sonuca ulaşmaya çalıştılar.
Çoğu kitapçıkta beklenen olmadı ve basın kopyasında elde edilen 40'ta 37 doğrunun aksine çok daha düşük doğru cevaba ulaşılabildi.
Bu durum ÖSYM'nin haklı olduğu yönündeki kanıları kuvvetlendirirken ortaya başka bir iddia çıktı.
"Şifreli sorular" iddiasının ardından internette forum sayfalarında bu konu üzerine çok sayıda kişi tarafından kafa patlatıldı. DonanımHaber sitesinin forum sayfalarında cevap şıklarında "ÇEMBERSEL MODLAMA" denilen bir algoritma türünün kullanıldığını gösteren örneklere yer verildi.
Nedir bu Çembersel Modlama?
Forumlarda yazan kişilerin denemelerine göre çembersel modlama yöntemiyle doğru cevabı olma oranı yüzde 70 ila 80'ler arasında değişiyor.
Çembersel mod yöntemi basın kopyasından 37 doğruya ulaşılmasını sağlayan yöntem aslında. Ancak o yöntemde cevapları küçükten büyüğe sıralayınca çakışan şık çıkmazsa sonuca ulaşılamıyordu.
Çembersel modda ise eğer "çakışan şıklara" ulaşılamazsa "tek bir şık çakışana" kadar gidilmesi gerekiyor.
Peki bunu nasıl yapacaksınız?
Öncelikle yine cevapları küçükten büyüğe sıralayıp şıkların altına yazmak gerekiyor. Eğer çakışma olmadıysa cevap şıkı çakışana kadar en son seçeneği başa getirerek kaydırma yapmanız, yani devrettirmeniz gerekiyor.
Bu yöntem uygulandığında ilk başta yapılan sıralamayla ulaşılamayan doğru cevaba ulaşılabiliyor.
ÖRNEĞİN:
X sorusunun cevap şıkları aşağıdaki gibi olsun:
a)15 b)10 c)12 d)14 e)9
Küçüktün büyüğe sıralayın...
9 10 12 14 15
İki şık birden çakıştı. Bu durumda en sondakini en başa alıp devrediyoruz. Yani 15'i başa çekip diğerlerini kaydırıyoruz.
15 9 10 12 14
Şimdi sadece 15 yani A şıkkı çakıştı ve doğru cevabı bulduk.
Eğer çakışma olmasaydı ya da birden fazla çakışan olsaydı devretmeye devam edecektik. Yani 14'ü ba alıp diğerlerini kaydıracaktık. Bu işlemi tek bir şık çakışana kadar yapacaktık.
Normalde bu çok zaman alır diye düşünülebilir. Ancak sıra bozulmadan devir yapıldığından en fazla 5 devir içinde cevabı bulabiliyorsunuz. Yani 5'i geçme imkanı yok. Bu da zaman kaybına yol açmıyor.
Forumlarda bu yöntemi birkaç kitapta deneyen kullanıcılar yüzde 70 ila 80'ler arasında matematik testinde doğru sonuca ulaşmış.
Ancak kimi kullanıcılar ise daha az doğru sonuca ulaştığını ifade etmiş.
cnnturk.com
__________________ GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ, GÜNEŞLİ GÜNLER.... |
| |