|
fortunate Nickli Üyeden Alıntı
|
tugay hocam asıl kaos sizin söylediğiniz şekilde 2 ayrı dersmiş gibi planlanıp işlenirse çıkacaktı. mehmet ali hocam ve güngör hocam bu sene böyle uygulama yapılacağını söyleyince böyle bir saçmalığa ihtimal vermek istemiyorum demiştim. neyse ki bu durum gerçekleşmedi. sizin bahsettiğiniz kaos nedir biraz açar mısınız? geçen sene de böyle uygulama yaptık. bazı sıkıntıları olduğu doğrudur :
1- öğretmenler e-okula 2 defa not girmek zorunda kalmaktadır
2- bu ders iki ayrı dersmiş gibi algılanabiliyor özellikle veliler tarafından.
3- dersten kalan bir öğrenci iki ayrı dersten kalmış gibi görünebilir ( bununla ilgili bir durumla karşılaşmadım çünkü 10. sınıflarda kalan öğrencim olmadı. düz liselerde belki sorun yaratabilir. ama ben bunu sorun olarak görmüyorum açıkcası.)
4- bu derslere güngör hocamın dediği gibi iki ayrı öğretmen girme durumu olamaz aslında ancak bazı iş bilmez idareler kanun kural dinlemeyerek böyle bir uygulama yapabiliyorlar. o da bizim kendi kusurumuz.
sonuç olarak bunlara kaos diyemeyiz hocam kanımca.
aslında benim bu sorunlara bir çözüm önerim de var ama bu sorunlar bakanlığın pek umrunda olmadığı için çözüm arayışı içine de gireceklerini pek düşünmüyorum.
ÇÖZÜM: 10. sınıflarda ortak kabul edilen derslerin kaldırılması. bunun yerine ortak derslerin seçmeli dersler arasına alternatifli olarak konulması. örneğin coğrafya dersi 2 ve 4 saatlik olarak seçmeli olur. ancak öğrenci bunlardan birini seçmek zorunda olur. böylelikle bu karmaşa da ortadan kalkar.
|
fortunate Hocam; açıklamalarınız ve öneriniz
(ki önerinizde dahil olmak üzere çok geniş kapsamlı önerimiz ilgili yerlere ulaştırıldı.Ama kabul görmedi.) için teşekkürler;
Önecelikle şunu belirteyim ki;
10. sınıfın farklı kazanımlara ayrılarak 2 şer saatlik 2 derse bölünmesine sizden çok ben karşıyım.Böyle bir çalışmanın yapıldığı duyumunu yaklaşık üç ay önce aldım. ve o tarihte aşağıdaki yazıyı yazdım ve değişik platformlarda paylaştım.
2011-2012 Öğretim Yılında Coğrafya Dersi ve Öğretim Programına Bir Darbe Daha Mı?
2010-2011 Öğretim yılı; özellikle 10.sınıf coğrafya programının uygulanması noktasında yaşanan sıkıntılar ve belirsizlikler ile geçti.
Geçici bir çözüm ile sorununun not boyutu (sınıf geçme yönetmeliğine aykırı olsa da) kısa vadede çözüldü.Bu sorunun kalıcı olarak yeni bir yönetmelik düzenleneceği ilgili genelgede belirtilmişti.
Ancak bugüne kadar bu konuda ne yazık ki ne bir yönetmelik çıktı ne de bir açıklama yapıldı.
10.Sınıflarda; alanlarda olduğu gibi öğrenci eşit ağırlık,sosyal ve Dil alanına yönelmek istiyorsa şubat programına göre 38 kazanımı olan 4 saatlik coğrafya dersini alması gerekir.[Ki bu konuda ders çizelgelerinde yaşanan sorun çözülmüş değildir.
ÇÖZÜM ADI ALTINDA KARŞIMIZA İLERLEYEN GÜNLERDE SORUNU DAHA DA ARTIRAN DURUMLAR ÇIKARSA ŞAŞIRMAYALIM]r.Bu tip uygulamalar ,bu tip sorunların yanında Coğrafya programının uygulanabilirliliğini tehdit etmekte olup, coğrafya programının felsefesinin unsurlarından biri olan sarmal yapıyı da bozmaktadır.
Ortalıkta sorunun çözümü noktasında coğrafya programına aykırı olarak bazı düşünceler dolaşmaktadır. Eğer bu düşünceler doğruysa ve buna paralel bir yönetmelik çıkarılması düşünülüyorsa, bu programa vurulacak en büyük darbelerden biri olacaktır. şöyle ki;
10. Sınıfa ait 38 kazanımlık 4 saatlik Coğrafya Programının 2 bölüme ayrılarak 19'ar kazanımlık yada
18 ve 20 kazanımlık 2 ayrı ders olarak uygulanacağı söz konusudur.
Bu durumda her iki derse ayrı öğretmenler girebilecek ve ayrı ayrı notlar verilebilecektir.
Bu anlamda sınıf geçme yönetmeliğine göre bir sorun yoktur ve doğru bir uygulamadır.
Ancak; coğrafya
programının 4 saatlik kazanım programı içerisindeki sarmallığı düşünüldüğünde, bu uygulama ile programın yapısı bozulmuş olacaktır. dolayısıyla programın uygulanabilirliği ortadan kalkacaktır. Örneğin, Doğal sistemlerden bitkiler konusunu aynı hafta içerisinde bir öğretmen genel anlamda işlerken, diğer öğretmen Türkiye'de bitkiler konusunu işleyebilecektir.
Oysa; program ve onun işleyişiyle ders çizelgelerinin birbirine paralel olması gerekir. Eğer bu paralellik yoksa programın ihtiyaca cevap vermesi ve uygulanabilmesi mümkün değildir.
Ayrıca geçen sene 10. sınıfta yaşanan sıkıntının bir yansıması olarak 11. sınıflarda şimdiden büyük bir karmaşanın yaşanacağının görür gibiyim. Çünkü;
Örneğin Adana'nın en büyük liselerinden biri olan Şehit Temel Cingöz Anadolu Lisesi'nde geçen öğretim yılında var olan 11 adet 10. sınıftan hiç birinde 4 saatlik program uygulanmadı.Bu sene de 11. sınıfların hiçbirinde Coğrafya dersi seçilmedi.
SEÇİLMEMESİ DE GAYET NORMAL. ÇÜNKÜ 11 VE 12.SINIFLARDA 2 VE DÖRT SAAT ALINABİLECEK DERS SEÇMELİ. Yeni öğretim yılında bu sınıflardan bir kısmı matematik,sosyal ya da yabancı dil ağırlıklı sınıflara yönelip; mezun olduğunda özellikle LYS 3 ve LYS 4'te eksik kazanımlarla sınava girecektir.
2 saatlik dersi alırsa doğal olarak 2 saatlik programın kazanımlarını [25 kazanım]alacaktır.Lys3 Coğrafya soruları içerisine 36 kazanım dahildir.(geçen seneki 10.sınıf,bu seneki 11. sınıflar için) Dolayısı ile öğrenci görmediği kazanımdan soru çıktığında bu soru veya soruları yapamayabilecektir.
Bu noktada``10 sınıfta 2 saat Coğrafya dersi alan bir sınıfın alanlarda olduğu gibi bir eşit ağırlık, sosyal ya da y.dil sınıfı olması mümkün değildir.
Bu sıkıntıların giderilmesinin tek yolu; Coğrafya haftalık ders çizelgelerinin 2010-2011 yılından önceki yıla ait çizelgede olduğu gibi belirlenmesidir.
Alanların kaldırılması bunun önünde engeldir diye düşünülebilir. Bu engeli kaldırmak, ve buna bağlı sorunu çözmek çok kolaydır. Açıklamaları belirli koşullara bağlı ders çizelgeleri ile alanlar olmadan da alanlardaki gibi ders dağıtımı yapılabilir.
YETER Kİ YAPMAK İSTEYELİM.EĞER BİZ YAPAMIYORUZ DENİLİYORSA; BİZ ÖĞRETMENLER OLARAK ÇÖZÜME KATKI VERMEYE HAZIRIZ.
Önümüzdeki günlerde YENİ GELİŞMELERE BAĞLI OLARAK bu konuda başta 10. sınıflar[18-20 VEYA 19-19 KAZANIMLI 2 ayrı10.sınıf Coğrafya dersi olması gibi] olmak üzere 11. sınıflar için daha çok tartışacağız gibi.'''
Hocam bu noktadan baktığımızda gelinen noktada birşeyin değişmemesinin doğru olduğunu düşünmek ve savunmak;
programın sarmal yapısını ve felsefesini kavramamanın bir sonucu olsa gerek.
2 ayrı ders iki ayrı plan durumunu benimsediğimden değil, olabilecek uygulama hakkında ön bilgimiz olduğu için açıklamalar yaptım. Bu benim
veya benim gibi düşünenlerin bir yanılgısı değildir. NE DEMİŞTİK?
Ama burası Türkiye.Bir gecede herşey al aşağı olabiliyor.(Nasıl bu duruma gelindiği bilgisi ben de kalsın.)
Yazılan bu hükümle geçen seneki uygulama devam edecektir.Madem geçen seneki uygulama devam edecekti;
O zaman ben şu soruları sorayım:
1-10.Sınıf müfredat ve öğretim programı niçin tekrar revize edildi?(EYLÜL 2011)
2-
2 saatlik ortak ve 2 saatlik seçmeli ders kazanım sayısı aynı iken; niçin ortak 2 saatlik kazanım sayısı yeni iki kazanım olmasına rağmen 24'e düşürülüp; 16 kazanımlık seçmeli yeni bir müfredat programı oluşturuldu. 3- Eski uygulamanın genelgesinde ilerki dönemle ilgili bu konuda bir çalışma yapılacağı bildirilmişti.Yapılan çalışma eski uygulamanın bir devamı şeklinde mi sonuçlandı?
4-Ortak ve Seçmeli dersi alanlar tek ders gibi algılanmasına rağmen; notlarının 2 derse ayrı ayrı aynısının yazılması öğrenci o dersten kaldığında hukuksal sorunlar çıkarmayacak mı?(kalırsa 2 dersten kalacak)
5-Eğer iki ders varsa ve bu iki derse farklı öğretmen girerse(Kİ GİRMESİNİ ENGELLEYECEK KESİN BİR HÜKÜM YOK.) herkes girdiği dersle ilgili kazanımları verip yazılı yapmayacak mı? İki ayrı yıllık plan hazırlanmayacak mı? Tek ders olarak algılanıp tek plan halinde işlenecek derste öğrenciyi hangi kazanımdan sınav yapacaksın? Sınav sayısı BİRLEŞTİRİLMİŞ PLANI TEK ders gibi algılayıp 3 sınav yaparken; farklı öğretmenler girdiğinde sınav sayısı 2+2=4 olmayacak mı? KISACA KUYUYA ATILAN TAŞ HALA YERİNDE DURUYOR! BİR GECEDE İŞLERİ DAHA DA İŞİN İÇİNDEN ÇIKILMAZ HALE GETİREN BİR EĞİTİM SİSTEMİ, BİZDEN BAŞKA, DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE YOK HERHALDE. PİRİNCİN TAŞINI AYIKLAMAYA DEVAM......