04-Mart-2012, 14:20
|
#8 (permalink)
|
Yeni Üye
Üyelik tarihi: 02-Mart-2012
Mesajlar: 2
Teşekkürleri: 1
0 mesajına 0 kere teşekkür edildi.
| Cevap: Rusya ve Nijerya'nın Nüfus Politikaları.. (
| GUNBAN Nickli Üyeden Alıntı
|
Hindistanla ilgili aşağıdaki bilgi işinize yarayabilir:
Hükümet düzeyinde nüfus planlaması hareketini ilk başlatan ülke Japonya'dır. Japonya 1948 yılında kürtajı serbest bırakmış ve ailelerden 2-3 çocuktan fazla çocuk sahibi olmamalarını istemiştir. Japonya on yıl içinde kaba doğum hızını binde 30'dan batı ülkeleri düzeyine- binde 18'e -düşürmüştür. Nüfus planlaması programını başlatan ikinci ülke Hindistan'dır. Aslında İngiltere 1928 yılında Hindistan'da doğum kontrolü hareketini başlatmıştı. Ancak bu Hintlilerce kabul edilmemiştir. 1947 yılında, Hindistan bağımsızlığını kazanınca, Nehru Hindistan'ın nüfus sorunu olmadığını, fakirliğin nedeninin İngiltere'nin sömürüsü olduğunu söylemişti. Bununla beraber Nehru gerçeği kısa zamanda görmüş ve 1955 yılında kalkınma planı hazırlanırken "Nüfus Artışı Azaltılmadan Hindistan Kalkınamaz" demiştir
Hindistan'da kürtaj cezası
Hindistan'da bir doktor ve asistanı, yasa dışı olduğu halde, cinsiyeti ultrason ile kız olarak belirlenen bebeği almayı teklif etmekten hüküm giydi.
Hindistan'da kız çocuklar tercih edilmiyor
Hindistan'da, bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi amacıyla hamile kadınlara ultrason yapılması yasak. Buna rağmen, uygulamanın yaygın bir şekilde devam ettiği biliniyor.
Ancak Doktor Anil Sabani ve asistanına verilen 2 yıllık hapis cezası bu konuda bir ilk. Uzmanlar bunu, adalet sistemindeki gevşeklik ve yolsuzluğa bağlıyor.
Doktor ve asistanının yakalanması için, polisin hamile bir kadınla işbirliği yaptığı öğrenildi.
Doktorun hamile kadına söylediği; "Bebeğin cinsiyeti kız. Ancak biz çaresine bakabiliriz" sözleri, kayda alınarak mahkemeye sunulmuş.
Erkek çocukların tercih edildiği ülkede, kız bebeklerin kürtaj ile alınması çok yaygın bir uygulama. Hükümet 12 yıl önce, bu amaçla yapılan kürtajları yasaklamış.
Ancak son 20 yılda yaklaşık 10 milyon kız bebeğin alındığı tahmin ediliyor.
Bu durum Hindistan'ın nüfus oranlarında da dengesizliğe neden olmuş. 1901 yılında, her bin erkeğe karşılık 972 kadın varken, bugün bu sayı 927'ye düşmüş.
Bu yıl başında yapılan bir araştırmaya göre de, ultrason ile cinsiyet belirleme ve kürtaj nedeniyle, her yıl 500 bin kız bebek ölüyor
| Nijerya'nın nüfus politikasında da yardımcı olur musunuz ? |
| |