Uzaydan gidip sağlam dönenen İlk Canlılar: ABLE ve Baker 04 Kasım 2010Hayvanlar Alemi,
İlginç Bilgiler4 Yorum
Amerika Birleşik Devletleri, 28 Mayıs 1959 günü saatte 16.000 kilometre hızla yol alan orta menzilli bir Jüpiter balistik füzesinin burun hunisinde Able adında 3.5 kiloluk erkek bir Hint maymunuyla yarım kilo ağırlığında
baker adındaki bir dişi maymunu
uzaya fırlattı.

Hayvanların kalp atışları, kas tepkileri, kan basıncı, solunumları, ısıları gibi gösterecekleri çeşitli tepkiler uçuşu sırasında radyolarda yayınlandı. Dönüşte kapsülün önce atmosferle teması sonucu, sonrada paraşütle azaldı. Atılıştan 1 saat 33 dakika sonra da Güney Atlas Okyanusu’na indi. Deniz Kuvvetleri, balıkadamları kapsülü Antigua’nın kuzeyinde denizden çıkardılar. Maymunlara hiçbir şey olmamıştı.
Able ve Baker uzaya gidip sağ salim
dönen ilk
canlılar oldular.

Able, uçuş sırasında organlarının tepkisini belirlemek için karnına yerleştirilmiş olan elektrodu çıkarmak amacıyla ameliyat edilirken 1 Haziran 1959 günü öldü. Maymunu ameliyat eden hekimler ölümün uçuşan değil, anesteziden ileri geldiğini söylediler.

Baker’in karnındaki elektrod ise, 2 Haziran 1959 günü hayvana anestezi yapılmadan ve bir zarar meydana gelmeden çıkarıldı.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 25%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }