Rejim: Bir devletin belli başlı ilkeleri bakımından yönetiminde tuttuğu yol.
Rimland: “Kara Saha” anlamına gelir. Mackinder’e göre; Büyük Sahra’nın Güneyindeki Afrika ve Dünya Adası’nın Peyklerine “Rimland” denir. Spaykman’ a göre ise; Avrupa’nın deniz kıyısındaki ülkelerini, Orta Doğu, Hindistan, Güneydoğu Asya ve Çin Rimland sahalarını oluşturmaktadırlar.
Self Determination: Halkların kendi geleceklerini belirleme hakkı.
Shelflocked: Bir denize kıyısı olan iki ülkenin birinin karasuları alanının denizin büyük bir alanını kaplaması ve diğer ülkenin karasuları ile çakışması durumunda, dar alan kaplayan kıyıdar ülkenin deniz üzerindeki haklarını kaybetmesi durumuna shelflocked (şelf kilitli) denilir.
Siyasi Coğrafya: (Al. Politische Geopraphie, Fr. Geopraphie Politique, İng. Political Geography). Beşeri coğrafyanın bir kolu.
Siyasi coğrafya içinde devlet ile onun kurulu olduğu ülke arasındaki ilgi incelenir. Bu bilim kolu içinde ülkenin yeri, biçimi, sınırları, büyüklüğü, doğal ve işlenmiş yöre yönünden durumu, bölge bir ülkedeki devletin fertlerinin ana düşünceleri göz önüne alınır.
Siyasi Osianografi (Politische Ozeanographie): Denizlerde üstünlük sağlamanın dünyaya hakim olmak anlamına geleceğini öne süren Alman siyasi coğrafya terimi.
Siyasi Pakt: Devletlerin; siyasi, askeri, iktisadi ve kültürel alanda birbirleriyle daha iyi yardımlaşmak ve birbirini tamamlamak amacı ile kurdukları yüksek düzeyde siyasi organizasyonlar. Örneğin; NATO, UNESCO, AB
vb. gibi.
Siyonizm: Dünya Yahudilerinin bir halk olduğu ve halk olarak ulusal yuvaları olması haklarının öncülüğüne dayanan ideolojiye dnir. Siyonizm, Yahudi halk için Filistin’de kamu hukuku ile güvence altına alınmış bir devlet kurmaktır. “Ben-Porat’a göre Siyonizm; Arapları yerlerinden etmeden ve onları dışarıda tutmadan Siyonist yerleşim olmaz. Yahudi devleti olmaz.”
Siyonizm: Eski dönemlerde ana vatanlarından sürülmüş olan Yahudilerin “Arz-ı Mevud” dedikleri İsrail topraklarına sahip olmak ve bu arada bir devlet kurma amacı güden bir akımdır.
Sömürge: (Al. Kolonie, Fr. Colonie, İng. Colony, eski terim Müstemleke. Bir ülkenin kendi toprakları dışında edindiği ve türlü faydalanmaları sağladığı topraklar.
Sömürgecilik: Bir devletin kendi sınırları dışında yaşayan başka halklar üzerinde onların rızası olmaksızın denetim kurmayı gaye edinen politikası.
Sömürgecilik; askeri, siyasi, ekonomik ve dini şartlara bağlı olarak gelişmiştir. Genellikle bu tür şartların beraber görülmesiyle, sömürgecilik ortaya çıkmıştır. Bunların dışında, politik gücün genişletilmek istenmesi, hammadde ve tabii kaynakların elde edilip işletilmesi ya da kendi ülkesine taşınması ve kendi ürünlerini satacak yeni pazarların bulunmasını sağlama, başka ülkelerin bunları elde etmesini önleme, kendi halkının yerleşmesi ve bu suretle ürünleri için yeni pazarlar sağlama sebepleri gelmektedir.
Statüko: Yürürlükte bulunan anlaşmalara göre olması gereken veya süregelen durum.
Strateji: Devletler ve ülkeler arasında askeri tutum v politika. Askeri kuvvetleri tamamıyla zafere ulaştırabilmek için takip edilen metotların ve askeri siyasetin toplamı. Stratejik ise stratejiye ait olan anlamını ifade eder.
Su Çölleri: F. Ratzel’in adası (uğrak yeri) olmayan denizler için yapmış olduğu benzetme.
Sübvansiyon: Devletçe yapılan para yardımı, destekleme.
Taksim: Kıbrıs adasında self-determination hakkının her iki toplum için ayrı ayrı tanınması.
Tedhişçilik: Terörizm.
Tehcir: Yer değiştirme.
Temporary Eksklav: Bir devletin hükümranlık sahasının, savaş sonucunda parçalanması ile ortaya çıkan durumlardır.
Ülkü: Ancak düşüncede var olan şey. İnsanı ümit içinde yaşatan maneviyatını kuvvetli tutan yüce dilek, ideal.
Uluslar arası Ekonomi: Yalnız malların yer değiştirdiği, üretim faktörlerinin ise etkisiz kaldığı ekonomik sistem.
Uluslar arası Şirket: Ana şirketin bulunduğu ülkenin dışında en az bir yavru şirketi olan işletme . Örneğin; General Motors, BP
vb. gibi.
Veto: Bir yetkinin, bir yasanın, bir kararın yürürlüğe girmesine karşı çıkma hakkı.
Virtural-Eksklav: Herhangi bir ülkenin içinde hukuken bu devlete bağlı olmayan ve ayrı bir idareye sahip saha parçalarıdır.
Yamaç Devleti: Bir yanını dağ sıralarına bir tarafını da denize ya da nehre dayayan devlete denir.
Yarımada: Üç tarafından denizle çevrili, fakat berzah adı verilen bir tarafından ana karaya bağlı bulunan kara parçaları için kullanılan coğrafi terim.
Zararsız Geçiş: Kıyı dar ülkenin sancağını taşımayan gemilerin karasuları içinde, ya bu suları iç sulara girmeksizin kat etmek, ya iç sulara girmek ya da iç sulardan açık denize çıkmak amacıyla seyretmektir.