ESKİŞEHİR, BİLECİK VE KÜTAHYA'DA BUĞDAY ÜRETİMİ AZALIYOR
Eskişehir'de en fazla buğday ve arpa üretimi yapılıyor. 2005 yılında 610 bin ton olan buğday üretimi 2006'da 544 bin tona, 2007'de de 437 bin tona kadar geriledi. Kütahya'nın en fazla üretilen tarım ürünü buğdayda yıllara göre gözle görülür düşüş yaşanıyor. 2006'da 450 bin ton olan buğday üretimi, 2007'de 407 bin tona geriledi. Bilecik'te en fazla üretilen ürün olan buğdayda üretimin gerilediği bildirildi. 2006 yılında kent genelinde 105 bin ton buğday üretimi yapılırken, bu rakam 2007'de 92 bin tona geriledi.
YOZGAT'TA ÇİFTÇİLER HUBUBAT ÜRETİMİNDEN VAZGEÇMİYOR
Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta çiftçiler hububat üretiminden vazgeçmiyor. Yozgat Valiliğinin, son 5 yıllık süreçte tarım sektöründe alternatif ürünlerin yaygınlaştırılması yönünde çiftçileri bilgilendirip, destekleme çalışması yapmasına karşılık, halen 808 bin hektar alandan 450 bin hektarında hububat üretimi yapılıyor.
TARIM AYDIN'DA EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ
Kentte pamuk, incir, zeytin, mısır ve kestane üretimi yapılıyor. Önceki yıl 35 bin ton kestane üretimiyle Türkiye birincisi olan kentte bu yıl rekoltenin 17 bin ton olması tahmin ediliyor. Bu arada, Aydın kuru incirde Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 80'ini karşılıyor.
ÇANAKKALE'DE BAŞLICA ÜRÜN BUĞDAY
48'i ekonomik öneme sahip 105 çeşit ürünün ekonomik büyüklükte yetiştirildiği Çanakkale'de, merkezde en fazla buğday yetiştiriliyor. Kentteki 2,7 milyon dekarının tarla, 297 bin dekarının zeytin, 90 bin dekarının meyve, 54 bin dekarının bağ, 184 bin dekarının ise sebze arazisi olarak kullanılıyor.
KAYSERİ'NİN TARIM ÜRÜNLERİ
Kayseri'de en fazla şeker pancarı ve elma üretimi yapılıyor. Kayseri'de en fazla elma üretimi Yahyalı ilçesinde yapılıyor. İlçede yaklaşık 40 bin dekar alanda elma üretimi yapılıyor. İlçede bu yıl, dolu yağışının verdiği zarara rağmen yaklaşık 80 bin ton elma hasadı yapıldı.
PATATES NEVŞEHİR'DEN
Nevşehir'de tarım ürünleri arasında ilk sırada patates yer alıyor. Türkiye'nin yıllık patates ihtiyacının yaklaşık yüzde 25'i Nevşehir'den karşılanıyor. Nevşehir'de geçen yıl 1 milyon 50 bin ton, bu yıl ise ekim alanlarının genişlemesine rağmen 870 bin ton patates rekoltesi gerçekleşti.
KIRŞEHİR
Hububat üretiminin ağırlıklı olduğu Kırşehir'de bu yıl kuraklık nedeniyle rekolte yüzde 50'den daha fazla miktarda düştü. Kırşehir'de geçmişte yılda 20 bin ton buğday üretimi yapıldı. Bu yıl rekoltenin kuraklık nedeniyle 8 bin tona kadar düştüğü belirtildi.
MANİSA'DA ÜZÜM
Manisa'da çekirdeksiz kuru üzümde geçen yıl 240 bin ton olan rekolte bu yıl yüzde 20 düşüşle 225 bin tona indi. Manisa, çekirdeksiz kuru üzümün yaklaşık yüzde 90'ını üretiyor. Manisa ve ilçeleri başta olmak üzere, Aydın ve İzmir'de üretimi yapılan çekirdeksiz kuru üzümde geçen yıl, önceki yıla göre yüzde 30 artışla 260 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı. Büyük ve Küçük Menderes havzalarında yıllık 60 bin ton üretimin yapıldığı kuru incirde de yüzde 20 oranında verim düşüşü sonucu, üretimin 48 bin 12 ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
EGE'DE TÜTÜN ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ
Ege Bölgesinde tarım ürünleri arasında en önemli düşüş tütünde görülüyor. 2001 yılında 246 bin ekicinin 110 bin ton üretim yaptığı tütünde, TEKEL'in özelleştirme sürecine alınması ve sözleşmeli çiftçilik modelinin uygulanmasıyla birlikte 2006 yılında üretici sayısı 80-85 binlere, üretim miktarı da 95 bin tona geriledi.
EGE'DE PAMUK VE ZEYTİNYAĞI
Ege bölgesi için yapılan rekolte tahmin çalışmaları sonucu, pamukta geçen yıla göre yüzde 30 verim düşüşüyle 153,7 bin ton üretim bekleniyor. Zeytinyağında da yok yılı olmasına rağmen 2007-2008 sezonunda toplam 72,2 bin ton zeytinyağı ve 4 bin ton zeytin elde edileceği tahmin ediliyor.
SİVAS'TA BUĞDAY
Türkiye'nin en büyük yüz ölçümüne sahip ikinci ili olan ve geniş tarım arazilerinin bulunduğu Sivas'ta, buğday en fazla üretilen tarım ürünlerinin başında geliyor. Yaklaşık 237 bin hektar ile 358 bin hektar arasında değişen alanda ekimi yapılan buğdaydan, yıllık elde edilen üretim 738 bin ile 750 bin ton civarında değişiyor.
KAYISININ BAŞKENTİ: MALATYA
Kayısı başkenti olarak bilinen Malatya'da üretim her yıl artarken, kayısıdan elde edilen gelir 200 milyon dolar civarında kalıyor. 7 milyon kayısı ağacından 500 bin ton yaş rekolte elde ediliyor. Dünya yaş kayısı üretiminin yüzde 20'sini, kuru kayısı üretiminin de yüzde 80'ini Türkiye karşılıyor. Malatya ise Türkiye'de de yaş kayısının yüzde 60'ını, kuru kayısının da yüzde 85'ini üretiyor. Malatya'da 36 bin 740 aile kayısı yetiştiriyor.
__________________ ''Bu topraklar bomboş arsalar değildir, adı Vatandır. Vatan; Dünyada, parası, fiyatı, karşılığı, borsası, piyasası olmayan tek şeyin adıdır.''
Nihat GENÇ Cumhuriyet onurla yaşar! Cumhuriyet bağımsızlıktır, onurumuzdur, dirliğimizdir, bereketimizdir, Nasrettin Hoca'dır, Yunus Emre'dir, bütün bu değerleri çocuklarımıza anlatmaktır. Onur ve şeref kazınmış ve çıkartılmıştır bu topraklardan. Böyle cumhuriyet olacaksa hiç olmasın, yıkılır bir tanesi daha yapılır.
Nihat GENÇ[/SIZE] |