SİNOP VE AMASYA'DA BUĞDAY
Sinop Tarım Müdürlüğü verilerine göre, Sinop'ta üretilen tarım ürünlerinde başında buğday geliyor. Geçen yıl Sinop'ta 71,4 bin ton buğday üretildiğini belirten yetkililer, bu yıl üretimin 66,7 bin ton olduğunu, gelecek yıl için de 70,2 bin ton buğday üretimi yapılmasının hedeflendiğini bildirdiler. İklim şartlarının önümüzdeki yıl normal seyretmesi halinde Amasya'da ortalama olarak 550-600 bin ton civarında buğday rekoltesi bekleniyor. Rekoltenin beklenen düzeyde gerçekleşmesi halinde, buğday üretiminden hedeflenen gelir ise 250 milyon YTL civarında olacak.
TRAKYA'NIN ÜRÜNLERİ
Edirne'de bu yıl 994,5 bin ton buğday üretimi gerçekleştirildi, dekar başına ortalama 525 kilogram verim elde edildi. 1 milyon 122 bin dekar alanda yapılan ayçiçeği ekiminde 229.4 bin ton üretim yapıldı. Edirne'de ekilen ayçiçeği ürünü Türkiye üretiminin yüzde 22'sini karşılıyor. Kırklareli'nde geçen yıla oranla buğday üretiminde yüzde 26 artış oldu ve 650 bin tona çıktı. Kırklareli'nde buğday ve ayçiçeği en fazla üretilen tarım ürünleri.
AYÇİÇEĞİNİN ÜÇTE BİRİ TEKİRDAĞ'DAN
Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı Şerif Baykut, 2007 yılında Tekirdağ'ın temel ürünü olan buğdayın kuraklıktan etkilenmediğini, ayçiçeğinde ise yüzde 38 ürün kaybı yaşandığını belirtti. Baykut, bu yıl buğday üretiminde 1 milyon ton ürün, ayçiçeğinde ise 207,4 bin ton ürün alındığını söyledi. Tekirdağ'da 2007 yılında 207 bin ton ayçiçeği üretimi olurken, bu rakam Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 35'ine karşılık geliyor.
GAP'IN BAŞKENTİ ŞANLIURFA
Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) merkezi konumundaki Şanlıurfa'da, pamuk üretimi yöre çiftçisinin en önemli gelir kaynaklarından birini oluşturuyor. Şanlıurfa, Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin üçte birini karşılıyor. Geçen yıl yaklaşık 740 bin ton civarında ürün elde edilirken, bu yıl 750 bin ton pamuk rekoltesi hedefleniyor.
SARIMSAKTA KASTAMONU
Kastamonu'nun Taşkö
prü ve Tosya ilçelerinde, sarımsak ve pirinç en çok üretilen tarım ürünleri arasında bulunuyor. Türkiye'nin en önemli pirinç üretim merkezlerinden biri olan Tosya'da, Devrez Vadisi'ndeki çeltik tarlalarında yılda 16 ila 18 bin ton pirinç üretimi yapılıyor. Taşkö
prü'de yaklaşık 2 bin 500 aile geçimini sarımsaktan sağlıyor. Türkiye'deki sarımsağın yüzde 25'i Taşkö
prü'de üretiliyor. İlçede sarımsağının yıllık rekoltesi ise 18 ila 22 bin ton civarında değişiyor.
ÇORUM'DA BUĞDAY, DÜZCE'DE FINDIK
Çorum'da en çok üretimi yapılan tarım ürünleri, buğday başta olmak üzere arpa, nohut, çeltik ve şeker pancarı. 2006 yılında 755,8 bin ton buğday üretilirken, 2007 yılında bu rakam 575,4 bin tona geriledi. Batı Karadeniz Bölgesi'nde fındık üretiminin 190 bin tonu Düzce'den karşılanıyor. 1938 yılından bu yana Düzce ve Sakarya'ya bağlı ilçelerde fındık üretimi devam ediyor. Düzce'de fındıktan sonra mısır ve şeker pancarı en çok üretilen diğer tarım ürünleri arasında bulunuyor. Düzce mısır ve şeker pancarı üretiminde Batı Karadeniz Bölgesi'nin yaklaşık yüzde 30'luk kısımını karşılıyor.