'Ampul Tayyip' cezası O sıfatı taktığına pişman oldu Bursa'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan 17 yaşındaki gence 3 ay 26 gün boyunca bir kamu kuruluşunda çalışma cezası verildi. Bunun kendisi için hayırlı olduğunu ifade eden O.K. "Hapis yatmaktansa kamuda çalışmam herkes açısından en hayırlısıdır" dedi.
Geçen yıl, Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu önünde öğrenci harçları ile hükümetin sağlık ve eğitim politikalarını protesto için toplanan gurup arasında bulunan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Ampül Tayyip" diyerek hakaret ettiği iddia edilen 17 yaşındaki O.K.'nin yargılaması sona erdi. 2. Çocuk Mahkemesi'nde gizli olarak yapılan duruşmada son kez hakim karşısına çıkan O.K., Başbakana hakaret suçundan önce 7 ay 23 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ardından mahkeme hakimi, gencin yaşının küçük, sabıkasız ve şahsi halini göz önünde bulundurarak hapis cezasına alternatif olarak cezanın yarısı oranında, 3 ay 26 gün bir kamu kuruluşunda çalışmasına karar verdi.
Avrupai bir cezaya çarptırılan genç sanık O.K. çalışmaya, kararının Yargıtay tarafından onanması halinde başlayacak.
Olay günü ÖSS'yi protesto etmek için düzenlenen bir yürüyüşe katıldığını anlatan O.K., "Yürüyüş sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'nin eğitim politikalarını eleştirmek için attığımız bazı sloganlar vardı. "Ampul Tayyip" de o sloganların içindeydi. Bu sloganlar sebebiyle bizlere dava açıldı. Benim dosyam ise yaşımın küçük olması sebebiyle ayrıldı. ben çocuk mahkemesinde yargılandım. Ben kumu hizmetini, 18 yaşından küçükler için daha mantıklı bir ceza olarak görüyorum. Çünkü hapis cezası yaşı küçükler için bir çözüm değildir. Kamu yararına çalışmam onlar için de benim için de daha hayırlı olabilir. Fakat huçsuz yere böyle bir ceza aldım. Yaşı küçük biri için verilen bu cezanın fazla olduğunu düşünüyorum" dedi.
Sanık gencin avukatlığını yapan Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Aslı Evke Yetkin ise, kararı doğru bulmadıklarını ifade ederek, "Çocuk mahkemesi, benzer suçtan 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanıp, beraat eden 8 kişinin aksine mahkumiyet cezası vermiştir. Biz savunmamızda, daha önceki davalarda olduğu gibi hakaret içeren sözlerin eleştiri özgürlüğü kapsamında olduğu yönünde olduğunu belirttik. Çünkü suç sayılan ifadeler hakaret içermiyordu. AİHM ve Yargıtay kararları uyarınca özellikle de siyasilerin şok edici sözleri bile eliştiri olarak değerlendirileceğine dair bir çok emsal karar var. Biz bunu temyiz ediyor ve kararı doğru bulmuyoruz" dedi.
Kararın Yargıtay'dan dönünce kesinleşeceğini ifade eden Yetkin, "Konuyla ilgili bir çok farklı kararlar verildi. Kimi mahkeme beraat kimi de mahkumiyet verdi. Hukuken mahkemeler aynı kararı vermek zorunda değildir. Ama dosyalar Yargıtay'a gidiyor. Yargıtay bu konuda doğru kararı verecek ve bir içtihat birliği oluşacaktır" diye konuştu. |