Avlanması yıl boyunca
yasak olan
kırmızı benekli alabalığın
nesli hızla tükeniyor.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, 12 yıl boyunca yürüttüğü çalışmalar sonucu Van Gölü'nün endemik türü olan inci kefalinin korunma altına alınmasını sağlamasının ardından şimdi de kırmızı benekli alabalığın neslinin devam etmesi için uğraş veriyor.
Prof. Dr. Sarı, kırmızı benekli alabalığın kirliliğe, sele ve erozyona karşı fazla hassas olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Aşırı avcılık dışında bu etmenlere bağlı olarak, son yıllarda ülkemizdeki kırmızı benekli
alabalık popülasyonunda çok ciddi azalma vardır. Örneğin, Erzurum, Kars ve Ardahan civarındaki tüm derelerde, Karadeniz'deki bütün derelerde kırmızı benekli alabalık vardı, şimdi ise çok az derede balık kaldı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde Fırat ve Dicle'nin bütün kollarında da bu balık türü vardı, ama artık kalmadı."
Van'da sadece Bahçesaray ve Çatak çaylarında kırmızı benekli alabalık kaldığını bildiren Prof. Dr. Sarı, bunların da çok ciddi tehdit altında bulunduğunu, tehdidin suyun hızla kirlenmesinden, heyelan ve selden kaynaklandığını belirtti.
Prof. Dr. Sarı, balığın neslinin tükenmesinde aşırı avcılığın da büyük bir etmen olduğunu söyledi.