Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

ÜLKELER COĞRAFYASI

> BENİM ÜLKEM

BENİM ÜLKEM Güzel yurdumuz hakkında resim, yazı, flash vb. herşeyi burda paylaşabilirsiniz.

Ulukışla'da Kış ve Yayla Turizmi..

Ulukışla'da Kış ve Yayla Turizmi.. Niğde'nin Ulukışla ilçesi kış ve yayla turizmi açısından gerekli olanaklara sahip olmasına karşın turizmde istenen konuma erişememişti. Orta Anadolu'nun Çukurova'ya açılan kapısı olan Ulukışla'nın demir yolu ve karayollarının ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 01-Temmuz-2009, 12:16   #1 (permalink)
DreameR-Türk
Uzman Üye
 
Üyelik tarihi: 05-Haziran-2009
Bulunduğu yer: Çorum
Mesajlar: 475
Teşekkürleri: 75
125 mesajına 263 kere teşekkür edildi.
Standart Ulukışla'da Kış ve Yayla Turizmi..

Niğde'nin Ulukışla ilçesi kış ve yayla turizmi açısından gerekli olanaklara sahip olmasına karşın turizmde istenen konuma erişememişti. Orta Anadolu'nun Çukurova'ya açılan kapısı olan Ulukışla'nın demir yolu ve karayollarının kesiştiği bir kavşakta yer almasına rağmen istenen konuma erişememesinin en önemli nedeni Niğde gibi sahipsiz oluşudur.

Ülkemizde kentleri tanıtan ve sunan o bölgedeki değerler kadar onlara gönül verenlerdir. Eğitimin önemine inanan ve bilgili, çalışkan insanların varlığına karşın Ulukışla'nın devletçe hemen hemen hiç nasip tanınmayan konumu devam etmektedir.

Ulukışla'da, 2000 yılında başlayan çalışmaların sonunda Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce kurtarma çalışmaları başlatılan ve 2007 yılında açılması umulan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı gözle görülür en önemli çaba noktasındadır.

2003 yılında Sütçü İmam Üniversitesi'nden gelen Prof Dr. Mehmet Özkarcı ve ekibince yapılan çalışmalarla Ulukışla'nın tarihi değerlerinin tek tek saptanıp envanterinin çıkarılması, tarihi bölge için önemli bir kaynak oluşmasını sağlamıştır. Kimi harap, kimi yeri belli olan eserlerin kayda geçirilmesi dahi çok önemli bir çalışmadır.

Konya ile Niğde arasında yer alan Bolkar dağlarının Niğde'deki bölümü Ulukışla sınırları içindedir. Bolkar dağları Kayak merkezi ile ilgili olarak 1990'larda başlatılan çalışmalar yarım kalmış, kaba inşaatı tamamlanan tesis özelleştirme kapsamına alınıp bir işadamına satılmıştır. Tesis halen alındığı gibi durmakta, 2007 yılı içinde çalışmalara başlanacağı söylenmektedir.

Ulukışla Adana ve Mersin'e bir saat mesafededir. Bölgede kış turizmine en uygun konuma sahip bu yöre tez elden turizme açılmalıdır. Ulukışla'ya 20 kilometre uzaklktaki Medetsiz Zirvesi Toroslarda Boklarlar'ın en önemli ve görünüm güzelliğine sahip zirvesi konumundadır.

Bolkarlar'da yer alan maden işleme alanları ve mağaralar ile gezi alanları da bölgeyi çekici kılacak farklılıklardır. Ankara-Adana Yolu üüzereindeki Alan Yaylası yazılı tabeladan saparak Boklarlar'da farklı güzelliklerle tanışmak da olasıdır. Koyunaşığı Geçiti'nden dağın zirvesine doğru gidilebilir. yayla özelliğini koruyan Darboğaz, Yeni Yıldız, Kılan gibi yerler kışın da yaşamın tadına erilecek değerlerdir. O arada belirtelim ki bölgenin önemli ürünü olan kirazın ekim alanı hızla artmaktadır. Bölgede yetişen kirazın ayrı bir önemi ve tadı vardır. Bolkarlar kış turizmi kadar yaz aylarında Mayıs-Haziran-Temmuz döneminde doğayı keşfetmeyi sevenler için görülecek yerlerdendir.

Atatürk'ün 6 Şubat 1934 tarihinde ziyaret ederek gerekli gelişim ve düzenlemenin sağlanmasını istediği Çiftehan Kaplıcaları gibi önemli bir sağlık merkezi de Bolkarlar'da kış turizmi ile bütünleştiğinde yaz-kış önem kazanacaktır.

Bölgede, Özellikle Çukurova'ya yönelik kış turizm olanaklarının yanında yayla turizmi için de çaba ve çalışmalar var. Bölgede kayak sporu merkezi olmaya aday Darboğaz'da spor kulübü dahi yok ama Darboğazlı milli bir kayakçımız var: Duygu Ulusoy.

Bölgede en azından kayak merkezinin bir an önce gündeme alınıp açılmasının Ulusoy gibi değerlere destek sağlayacağı da biliniyor.

Bölgedeki incelemelerim sırasında ilçe ve belde belediye başkanlarıyla da konuştum.

Ulukışla ilçesi belediye başkanı Hacı Avşar, yayla turizminden umutlu olduklarını söyledi. Ulukışla'da turizmden pay almak amacıyla bir proje başlatılmış durumda. Başkan Hacı Avşar, bu konuda şunları söyledi:

"Ulukışla için gerekli ve doğru bir proje olan Çövek Yaylakent ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Bu alanda yapılan 35 ev sahiplerine teslim edildi. 250 ev daha yapılacak, 1700 parsel satılan bölgede 5000 konutluk parsellenmiş arsa var. Ev yapımı ile ilgili olarak bu alanda farklı bir çalışma başlamıştı. Yurt dışından bir firma ile yürütülen çalışmalar vardı. O projeden vazgeçtik. Adana Koop'ça yapılan konutlar var. Bu konutların tamamı Adanalılarca alındı. Tek ya da çift katlı olan evlerle bölgenin görünümü değişime başladı. 500 kişilik açık alan ve her türlü etkinliğin yapılacağı bir kamelya yaptık.

Çövek üzüm bağlarını koruma altına alıyoruz. Çövek'i Ulukışla'nın festival alanı olarak da kullanıyoruz. İlçemize belediyenin olanaklarıyla yapabileceklerimizi yapma gayreti içindeyiz.

Belediye olarak Ulukışla Üniversite ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Ulukışla halkı aydındır, çalışkandır, eğitime de büyük önem verir. Bir yerde okuyan göç etmesindende gelişme yavaş ilerlemiş demekte olasıdır. Bu kere Üniversite ile tersine bir göç umudumuz var. Ulukışla her alanda ideal bir ilçedir. Niğde'ye yakınlığından öte, Adana ve Mersin de 1 saatlik mesafededir.

İstanbul'dan, Bakırköy'den Kartala varıncaya kadar Ulukışla'dan Adana ya da Mersin'e aynı zamanda havaalanı ile denize ulaşırsınız. Keza Bolkarlar gibi kayak ve dağ turizm alanı da bölgemizdedir. Konum olarak her ulaşıma elverişli Ulukışla için Akademi beklentimiz vardır. Rektörümüz bu konuda iyi niyetlidir. İşletme-Turizm-Muhasebe-Su ürünleri gibi bölümler Yüksek Okul olarak ilçemizde faaldir. Konaklama sorunu önemli ölçüde yurtlarla sağlanmaktadır. Alt yapıdaki bazı ek***ler tamamlandığında ziraat fakültesinin Ulukışlamız'a açıldığını görmüş olacağız. Bu gelişmelerle bölgede turizm canlandıracağız."



Başkan Hacı Avşar ile birlikte bölgeyi gezdik. Bağları, bahçeleri ve yeni yapılan yayla evlerini gördük.

Bolkar dağlarıyla çevrili alana kurulmuş olan Darboğaz Belediye başkanı Mustafa Kuzum ile kasabadaki turizm olanaklarını konuştum.

Başkan Kuzum, konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

"Darboğaz kasabamız Orta Toroslar'da, Medetsiz ile Ayrancı arasında Bolkar dağlarının orta noktasına bakar. Toros silsilesini ikiye bölen vadi 1500 metre yükseltidedir, yüzölçümü 6000 hektardır. Ulukışla Ilçemize 15 km mesafde yer alır; Niğde 70 km, Adana 135 km, Ankara 350 km uzaklıktadır. 300 yıl öncesinden yerleşmeler olduğu bilinen bölgemizin yaylacılarca çok tutulan bir konuma sahip yaz-kış doğanın muhteşem bir zenginliği var. Darboğaz'da iç turizm için potansiyel var ama turizm alt yapısı yok. Turizm için gerekli yatırım olmazsa turist ne yapacak. Yaylacılar geliyor ama turist için daha çekici özellik lazım. İnşaatı yıllardır süren Bolkar Kayakevi yarım kaldı. İnşaat bitmedi. 2007 yılında inşaatın tamamlanacağı söyleniyor


DreameR-Türk isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
DreameR-Türk kullanıcısına teşekkür edenler:
bahriaskin (03-Temmuz-2009)

Cevapla

Etiketler
kış, turizmi, ulukışlada, yayla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:57.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq