Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

HABERLER

> COĞRAFYA HABERLERİ

Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri Projesi Coğrafi Bilgi Sistemi (TAYCBS-TAYGIS)

Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri Projesi Coğrafi Bilgi Sistemi (TAYCBS-TAYGIS) Türkiye arkeolojik yerleşmeleri (TAY) Proje Koordinatörü Oğuz Tanındı, yaptıkları çalışmayla, Türkiye’deki 2 bin 907 arkeolojik varlık ile 565 mağaranın, internet üzerinden ulaşılabilen harita üzerinden araştırmacıların ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 07-Eylül-2009, 01:22   #1 (permalink)
yusufili
Süper Moderatör
 
yusufili - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 05-Haziran-2009
Ad- Soyad: YSF
Mesajlar: 637
Teşekkürleri: 470
271 mesajına 787 kere teşekkür edildi.
Arrow Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri Projesi Coğrafi Bilgi Sistemi (TAYCBS-TAYGIS)

Türkiye arkeolojik yerleşmeleri (TAY) Proje Koordinatörü Oğuz Tanındı, yaptıkları çalışmayla, Türkiye’deki 2 bin 907 arkeolojik varlık ile 565 mağaranın, internet üzerinden ulaşılabilen harita üzerinden araştırmacıların kullanımına sunulduğunu bildirdi.

Tanındı, 15 yıldır yürüttükleri TAY projesi kapsamında binlerce kilometre yol kat ettiklerini ve Türkiye’nin her bölgesindeki arkeolojik varlıklar ve mağaralarla ilgili görsel, yazılı bilgileri veritabanlarına kaydettiklerini söyledi.
Bu bilgileri bir süredir internetten yayınlandıklarını ifade eden Tanındı, ”Veritabanımızdaki söz konusu bu bilgilerin araştırmacılar, turizmciler ve resmi kurumlar tarafından daha rahat kullanılması amacıyla, türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri Projesi coğrafi bilgi sistemi (TAYCBS-TAYGIS) adlı sistemi devreye soktuk. İnternet üzerinden ulaşılabilen TAYCBS sayesinde, Türkiye haritası üzerinde çağlara göre 2 bin 907 arkeolojik varlık ve 565 mağara başta olmak üzere, pek çok bilgiye ulaşılabilecek” dedi.

Daha fazla bilgi için TAY Projesi / TAY Project - Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri Projesi / The Archaeological Settlements of Turkey

Kısaca TAYCBS,coğrafi ilgi sistemleri, sayısal harita temelli, katmansal ve etkileşimli bir teknolojik altyapı. Arkeolojik bilgi gruplarına, coğrafi bağlantılarıyla birlikte ulaşabileceğiniz bir araştırma ortamı. Yerleşmelerin konumları, nitelikleri, dönemleri, korunma/tahribat durumları gibi alanlarda sorgulama yapabileceğiniz bir bilgi tabanı.

Proje için http://tayproject.org/gistr.html
Veritabanı için http://tayproject.org/veritab.html

TAY Projesi Nedir?
1993 yılında çalışmalarına başlayan Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri (TAY) Projesi, dünya kültür emanetlerinin önemli bir parçası olan Türkiye kültür varlıklarının bulgularının, kronolojik bir envanterinin çıkartılması (belgelendirmesi) ve bu bilginin uluslararası platformda paylaşılması amacına yönelik olarak tasarlanmıştır. En azından 400.000 yıl eskiye uzanan kültürel verileri barındıran Anadolu ve Trakya toprakları üzerinde, 1800′lerin ilk yarısından başlayan araştırmaların sonuçları ile çağdaş yüzey araştırmaları ve kazıların bilgileri dağınık ve çoğunlukla ulaşılamaz durumdadır. Birçok yerleşmenin yeri bilinmemekte, birçoğu da tahribatın/yapılaşmanın kurbanı olmuş ya da olmaktadır. Bu tahribata karşı ve bu emanetleri korumaya yönelik öncelikle yapılabilecek en önemli çalışma, kültürel verilerin merkezi bir yapı içinde toplanması ve derlenmesidir: Belgeleme olmadan koruma olmaz. İlk kez bu projeyle, Türkiye arkeolojik yerleşmeleri, höyükler, tümülüsler, anıtlar, mezarlıklar, ören yerleri, yerleşme yerleşme, höyük höyük, tümülüs tümülüs belgelenmektedir.
Amaçları
- Türkiye kültür emanetlerinin, öncelikle, elektronik olarak korunmaya alınması (Veri Toplama).
- Basılı ve elektronik ortamda yayınlanması ve bu emanetlerin dünyaya açılması (Veri Yayınlama).
- Türkiye’nin, sistemli biçimde ve yeni teknolojiler kullanılarak taranması, mevcut bilgilerin doğrulanması, yeni yerlerin belgelenmesi (Veri Doğrulama).
- Anadolu ve Trakya toprakları üzerindeki, gerek doğa, gerekse insan eliyle yoğun olarak süren tarihi eser tahribatının izlenmesi ve kamuoyunu uyaracak bir kurumun oluşturulması (Veri Gözlemleme).

NOT:Haber biraz eski ama ilginç olduğu olduğu için paylaşmak istedim.

Bu arada kaynağıda belirtmeden geçemeyeceğim.

Yerbilimleri - .. bilimin ışığında, yerküreyi daha da yakından tanımak için…

Bu linkte gerçekten güzel şeyler var.


__________________
Şu An Özgün ve Özgür Coğrafya Sitesindesiniz.....

“Suskunluğum asaletimdendir. Her lâfa verilecek bir cevabım var; lâkin, bir lâfa bakarım lâf mı diye, bir de söyleyene bakarım, adam mı diye…"

http://atlas.cooltext.com/rendered/cooltext436560670.gif


Konu yusufili tarafından (07-Eylül-2009 Saat 01:26 ) değiştirilmiştir.
yusufili isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
arkeolojik, bilgi, coğrafi, projesi, sistemi, taycbstaygis, türkiye, yerleşmeleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:23.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq