Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

GENEL TOPİK

> GENEL

GENEL Her konuda yazıp çizebileceğiniz bölümümüz.

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO Arjantinli doktor ve gazeteci Ricardo Coler, iki aydan fazla bir süre Güney Çin’deki mosuo şehrinde yaşadı. Mosuo’nun özelliği, dünyada anaerkil yapının hüküm sürdüğü, otoritenin kadınların elinde olduğu nadir yerlerden ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 25-Aralık-2010, 02:53   #1 (permalink)
zumrut_
Zümrüt Üye
 
zumrut_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 08-Haziran-2009
Ad- Soyad: zumrut
Bulunduğu yer: Yurt dışı
Mesajlar: 1.249
Teşekkürleri: 1.215
762 mesajına 2.493 kere teşekkür edildi.
Standart Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO


Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Arjantinli doktor ve gazeteci Ricardo Coler, iki aydan fazla bir süre Güney Çin’deki mosuo şehrinde yaşadı. Mosuo’nun özelliği, dünyada anaerkil yapının hüküm sürdüğü, otoritenin kadınların elinde olduğu nadir yerlerden biri olması.

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Coler, kadınların hüküm sürdüğü dünyayı şöyle tarif ediyor: “Kadınlar başka türlü yönetiyorlar. Onların yönetiminde şiddet yok. Kadınlar yönetimde olunca, erkekler daha iyi yaşıyor.”

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Coler'e göre Mosuo'da erkeklerin hemen hemen hiç bir sorumluluğu yok. Anaerkil toplumdaki erkeklerin hayatını, Coler şöyle tarif ediyor: "Erkekler daha az çalışıyor ve bütün gün arkadaşlarıyla oturuyorlar. Her gece başka bir kadınla beraber olabiliyorlar. Kadınlar parayı da yönettiği için, erkeklerin o alanda bir sorumluluğu yok. Ataerkil toplumlarda biz erkekler çok daha fazla çalışıyoruz, üstüne üstlük ev işlerine de yardım etmemiz gerekiyor. Mosuo’da erkeklerin ev işleriyle ilgilenmesine de hiç gerek yok!"

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Mosuo’daki anaerkil yapıda kadın ve erkek rolleri, bizim Batı toplumundakinin tam tersi değil. Mosuo’lu kadınlar güç sahibi, ancak amaçları daha fazla para kazanmak ya da daha çok mal sahibi olmak değil. Kadınlar gücü farklı şekilde kullanıyor. Ailesinin her anlamda mutluluğunu ve huzurunu sağlamak için kullanıyor elindeki gücü."

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Coler, Mosuo’da kendisini en çok şaşırtan şeyin şiddetin hemen hiç yaşanmaması olduğunu söylüyor. “Şiddet yok dediğim zaman, kulağınıza idealize ediyorum gibi gelmesin. Her toplumun kendine göre sorunları vardır. Ama kadınların aklına sorunları şiddetle çözmek fikri gelmiyor.”

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Coler, Mosuo'daki aşk hayatının ise bir yönüyle bizim toplumlarımıza tanıdık, bir yönüyle de yabancı olduğunu söylüyor ve iki toplumun arasındaki farkı şöyle anlatıyor: “Mosuo’da devamlı birileri seni bir kadınla tanıştırmak istiyor. Tanıştırıldığın zaman, kadınlar genelde mahçup davranıyor. Halbuki normalde kadınlar çok güçlü karakterler ve neredeyse hep bağırarak konuşuyorlar. Ancak sizinle beraber olmak istiyorlarsa daha çekingen davranıyorlar. Ancak beraber olduktan sonra, o mahçup tavırdan eser kalmıyor. Kadınlar ertesi gün normal hayatına devam ediyor, sanki hiç tanışmamışsınız gibi...

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

"Mosuo’daki cinsel hayat fazlasıyla aktif ve çiftler sıklıkla değişiyor. Ama sonuçta kiminle beraber olacağına kadın karar veriyor. Her yetişkin kadın, kendi ayrı evinde oturuyor. Ancak erkekler ya toplu halde, ya da aileleri ile oturuyor. Eğer çiftler arasında aşk olursa, erkek, kadının yanına taşınabiliyor. Kadınların erkeklerle beraber yaşamaları için tek motivasyonu aşk. Çocuklar veya para gibi şeyler için beraber yaşamayı sürdürmüyorlar. Aşk bitince ilişki de bitiyor, evlilik ise mutlaka olmak zorunda değil. "

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Coler, Mosuo'da kendisinden de çocuk sahibi olmak isteyen bir kadınla tanışmış. Gazeteci Mosuol'u kadını nazikçe reddetmiş. “Bakamayacağım çocukları dünyaya getirmek istemiyorum” fikrini anlatmakta zorlanmış. Üstelik kadından aldığı cevap, “Çocuklar zaten annede kalır. Erkeğin onu yetiştirmede fazla bir rolü olmaz. Bu işi fazla ciddiye alıyorsun” olmuş.

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Coler bu konuda şunları söylüyor: "25 bin kişinin yaşadığı Mosuo’da, 'baba' kelimesi fazla bir anlam ifade etmiyor. Çocukların, babalarının kim olduğunu bilmemesi sıklıkla karşılaşılan bir durum. Esas olan çocuklarla birlikte kurulan aile. Çünkü aileden ayrılmak hemen hemen hiç mümkün değil."

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Mosuo’da kadınlar toplumda bu kadar önemli rol oynadığı için bir kadının kız çocuğunun olmaması kötü algılanıyor.

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Paranın esas yönetimi kadınlarda olduğu için, kız çocuklarının olmadığı evlerde maddi sıkıntılar baş gösterebiliyor.

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Aslında Çin’de şehirlerde bir, kırsal alanlarda iki çocuğa izin veriliyor. Ancak Mosuo’lular azınlık statüsünde olduğu için onlara çocuk sınırlaması getirilmiyor.

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO

Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO
Güney Çin'deki Masou'da hırçınlık ve intikam duyguları ayıp sayılıyor
Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUO
Arjantinli doktor ve gazeteci Ricardo Coler, iki aydan fazla bir süre Güney Çin’deki Mosuo şehrinde yaşadı. Mosuo’nun özelliği, dünyada anaerkil yapının hüküm sürdüğü, otoritenin kadınların elinde olduğu nadir yerlerden biri olması.
Mosuo’yu “Cennet dişidir” isimli kitabında anlatan Coler, Alman Spiegel Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUOdergisine verdiği röportajda, kadınların hüküm sürdüğü dünyayı “Kadınlar başka türlü yönetiyorlar. Onların yönetiminde şiddet yok. Kadınlar yönetimde olunca, erkekler daha iyi yaşıyor” dedi.
Mosuo'da erkeklerin hemen hemen hiç bir sorumluluğunun olmadığını belirten Arjantanli Gazeteci, şunları söyledi:
"Erkekler daha az çalışıyor ve bütün gün arkadaşlarıyla oturuyorlar. Her gece başka bir kadınla beraber olabiliyorlar. Kadınlar parayı da yönettiği için, erkeklerin o alanda bir sorumluluğu yok. Ataerkil toplumlarda biz erkekler çok daha fazla çalışıyoruz, üstüne üstlük ev işlerine de yardım etmemiz gerekiyor. Mosuo’da erkeklerin ev işleriyle ilgilenmesine de hiç gerek yok! Mosuo’daki anaerkil yapıda kadın ve erkek rolleri, bizim Batı toplumundakinin tam tersi değil. Mosuo’lu kadınlar güç sahibi, ancak amaçları daha fazla para kazanmak ya da daha çok mal sahibi olmak değil. Kadınlar gücü farklı şekilde kullanıyor. Ailesinin her anlamda mutluluğunu ve huzurunu sağlamak için kullanıyor elindeki gücü."
KADIN YÖNETİNCE ŞİDDET OLMUYOR
Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUOColer, Mosuo’da kendisini en çok şaşırtan şeyin şiddetin hemen hiç yaşanmaması olduğunu açıklayarak, “Şiddet yok dediğim zaman, kulağınıza idealize ediyorum gibi gelmesin. Her toplumun kendine göre sorunları vardır. Ama kadınların aklına sorunları şiddetle çözmek fikri gelmiyor. Kavgalar pek fazla yaşanmıyor. Hırçınlık ve intikam duyguları ayıp sayılıyor ve bunlar insanın sosyal statüsünü tehdit ediyor. Gerçekten çözülemeyen bir sorun olduğunda ise kadınlar ipleri ellerine alıyor ve bunu genellikle katı, ama yine de arkadaşça bir tavırla çözüyor” diye konuştu.
BELEDİYE BAŞKANI ERKEK AMA...
Coler kitabında, Mosuo'da kadınların erkeklere göre "daha güvenilir ve verimli çalışan insanlar" olarak görüldüğünü, erkeklerin ise daha çok, fiziksel güç kullanılması gereken işlerde öne çıktıklarını ifade ederken bölgede resmi devlet otoritesini temsil eden belediye başkanının erkek olması Coler'in dikkatini Kadınların Yönettiği Ülke: MOSUOçekiyor: "Ancak onunla sokağa çıktığımız zaman, gerçek anlamda bir otorite olamadığını görüyorum. Ne selamlamalar var, ne de bakmalar...” dedi.
KIZ ÇOCUKLARI DEĞERLİ
25 bin kişinin yaşadığı Mosuo’da, 'baba' kelimesi fazla bir anlam ifade etmediğini kaydeden Coler, bu kentte kadınlar toplumda bu kadar önemli rol oynadığı için bir kadının kız çocuğunun olmamasının kötü algılandığını dile getirdi.
Coler'e göre, Paranın esas yönetimi kadınlarda olduğu için, kız çocuklarının olmadığı evlerde maddi sıkıntılar baş gösterebiliyor. Aslında Çin’de şehirlerde bir, kırsal alanlarda iki çocuğa izin veriliyor. Ancak Mosuo’lular azınlık statüsünde olduğu için onlara çocuk sınırlaması getirilmiyor.




zumrut_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
zumrut_ kullanıcısına teşekkür eden 5 üye:
3qqq (25-Aralık-2010), bahriaskin (25-Aralık-2010), GUNBAN (25-Aralık-2010), rhturk (25-Aralık-2010), Tugay NAYKI (25-Aralık-2010)

Alt 25-Aralık-2010, 13:26   #2 (permalink)
GUNBAN
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
GUNBAN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Ad- Soyad: Güngör ÇOBAN
Bulunduğu yer: ADANA
Yaş: 64
Mesajlar: 2.806
Teşekkürleri: 1.690
1.107 mesajına 8.957 kere teşekkür edildi.
Standart

İlginç bir yer. Ama ülke değil.Çin'de Lugan gölü çevresinde yerleşmiş 40 bin kadar nüfusu olan,etnik bir gruptur.
__________________
GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ, GÜNEŞLİ GÜNLER....
GUNBAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
ilginç, kadınların, mosuo, ülke, yönettiği


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:16.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq